Dacă nu vă doare în cot de orașul în care trăiți, dacă vă deranjează haosul, gunoaiele sau construcțiile nepotrivite în Bistrița – e cazul să vă și implicați: Asociația Bistrița Civică vă propune să identificați problemele de urbanism din zona în care locuiți și să le transmiteți mai departe…
Despre gunoaie, parcări inexistente, probleme referitoare la haosul din urbanismul Bistriței care afectează sănătatea oamenilor și conviețuirea lor în comunitate, despre construcții urâte și fără avize sau despre construcțiile care primesc autorizații în condiții suspecte – și despre multe alte probleme cu care ne confruntăm în Bistrița – s-a discutat în această seară la o întâlnire organizată în premieră de Asociația Bistrița Civică.
Urbanismul Bistriței, încotro? s-a intitulat dezbaterea desfășurată în amfiteatrul Universității Babeș-Bolyai, extensia Bistrița. La eveniment au participat Monica Rațiu, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, însoțită de colegi din Consiliul de coordonare teritorial, dar și arhitecți și conferențiari ai Registrului Urbaniștilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, alături de Floarea Gaftone, secretarul Primăriei Bistrița și alți consilieri locali, arhitecți sau cetățeni interesați de viitorul orașului în care trăiesc.
„Cum să facem să trăim mai bine în comunitatea noastră, să fie cât mai mulți dintre cetățeni mulțumiți, să creștem calitatea vieții pentru cetățenii din comunitate? Dacă nu luăm poziție la un anumit moment s-ar putea ca răul care se face să fie foarte greu de reparat în timp…!”, a precizat Florin Chereji, de la Bistrița Civică, în deschiderea dezbaterii.
„În ultimii ani, la Bistrița, s-au constatat tot mai multe încălcări ale legislației în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului. Au apărut numeroase construcții care nu respectă principii elementare de urbanism: regimul de înălțime, alineamentul, gradul de ocupare al terenului, parcări insuficiente la locuințele colective, cromatica, distanțe față de clădiri/proprietăți învecinate, extinderea zonelor de locuit în extravilan. Există o tendință de «agresare» a zonelor cu locuințe individuale sau din zone protejate. Se creează disconfort pentru proprietarii/locuitorii din vecinătatea acestor noi construcții, se supraîncarcă rețelele de utilități din zona respectivă sau a traficului auto sau pietonal. Nu putem rămâne indiferenți la viitorul dezvoltării orașului nostru”, și-au motivat cei de la Bistrița Civică necesitatea acestei dezbateri.
„Unii au primit sau au cumpărat pe dealurile din jurul Bistriței și au început să construiască acolo case… Fără utilități, cu drumuri înguste… I-am întrebat pe cei de la Supercom cum adună gunoiul din zonele astea. Mi-au răspuns că nu pot ajunge și că îi roagă pe oameni să-și coboare gunoiul la drumul principal, căci altfel rămân cu el în curte. Dar sunt unii lângă pădure care își aruncă gunoiul chiar în pădure…
Doamne ferește de un incendiu: mașina pompierilor nu poate ajunge până acolo. Doamne ferește de o necesitate medicală: nu ajunge salvarea la ei. Sunt zone întregi nenorocite pentru ani întregi. Foarte mulți care locuiesc în asemenea zone sunt persoane relativ în vârstă, care au făcut case mari, în ideea că li se vor întoarce copiii acasă. Dar copiii au luat calea Clujului sau a Occidentului, iar casele rămân curând părăsite, vor intra în paragină și nu știm cine le va cumpăra așa cum sunt ele împrăștiate pe toate coclaurile… Va fi o mare problemă pentru Bistrița, în viitor…”, a precizat Florin Chereji, de la Bistrița Civică.
[arve url=”https://youtu.be/swlKlKYARwk” /]
Chiar dacă, din diferite motive, nu ați participat la dezbatere – aveți în continuare șansa de a vă implica. Este suficient să răspundeți la întrebarea Ce probleme de ordin urbanistic ați identificat în zona în care locuiți? Cum credeți că pot fi rezolvate? Trimiteți răspunsurile pe adresa Asociației Bistrița Civică sau la adresa de e-mail [email protected].