Apa din lacul Colibița scade văzând cu ochii. Deși măsura a fost luată doar pentru a lua câteva probe din masca asfalt, încă nu s-a atins nivelul dorit. Nimeni nu știe exact cât va mai scădea. Singurul lucru cert e că nu se va goli integral.
Încă din luna noiembrie a anului trecut a început golirea treptată a apei din lacul Colibița. În urma conferinței din luna Octombrie, privind măsurile ce se impun pentru reabilitarea barajului, s-a decis luarea unei mostre din masca asfalt a barajului.
Apa tot scade. Dar nimeni nu știe exact cât va mai scădea. Singurul lucru cert e ca nu se va goli lacul integral.
„Așa cum s-a anunțat și în cadrul conferinței din octombrie, s-a decis golirea parțială a lacului. Ca să se poată lua probe din mască. Și apoi vor hotărî exact ce se va face. Totul se desfășoară după calendarul propus în proiect și aprobat de Ministerul Apelor și Pădurilor”, a explicat suprefectul Ciprian Ceclan Oprea.
Nici cei din cadrul SGA BN nu știu exact nivelul la care trebuie să ajungă apa în lac.
„S-a făcut uzinarea treptat. S-a început de prin noiembrie. Și vor mai continua. Contează foarte mult și vremea cât e, sau nu e de favorabilă. Trebuie luată o mostră din masca asfalt, adică acea porțiune care se consideră că a fost tot timpul sub apă. Doar specialiștii, cei de la ABA Someș – Tisa, care se ocupă de proiect, pot spune când se oprește din golirea lacului. Sau când s-a ajuns la nivelul dorit. Ideea e că lacul are 85 de metri adâncime, deci va mai trebui golit sigur!”, a spus inginerul șef din cadrul SGA BN, Attila Decsei.
„Adâncimea maximă este de 70 de metri. Acuma, cu siguranță nu se va goli până acolo. Că va mai rămâne apă în lac. Dar contează foarte mult și de vreme. De precipitații, topirea zăpezii etc. Nu se știe exact cât timp se va goli. Dar încă se golește”, a explicat Dorel Ruști, purtătorul de cuvânt al SGA BN.