0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Educație: Schimbări și abrambureli pe bandă rulantă…!

După ce a anunțat într-o dezbatere televizată că este de dorit să lăsăm repetenți elevii de clasa I, pentru a obține astfel ulterior „rezultate” mai bune – ministrul Educației, Ecaterina Andronescu ne mai trimite o bombă! Deputatul Cristina Iurișniți trage un semnal de alarmă asupra situației halucinante din Educație:

Deputatul USR Cristina Iurișniți avertizează că în educație au loc schimbări și abrambureli pe bandă rulantă: ministrul Educației a anunțat într-o dezbatere televizată că este de dorit să lăsăm repetenți elevii de clasa I, pentru a obține astfel ulterior „rezultate” mai bune și pentru a diminua procentul de 40 % analfabeți funcțional, potrivit testelor PISA.

Tot Ecaterina Andronescu a anunțat retrimiterea profesorilor din preuniversitar în universități (care ele însele trebuie reformate) pentru formare continuă.

Ultima „bombă” care lovește dinspre Educație se referă la structura anului școlar. „Fără o dezbatere reală, toate aceste bulversări nu vor aduce absolut deloc schimbările dorite la nivelul beneficiarilor, adică al elevilor. Într-un moment de inspirație, Andronescu propune cursuri remediale în vacanța de vară, pentru elevii care în timpul anului școlar au rămas în urmă, în privința achizițiilor psiho-cognitive, a dezvoltării diferitelor competențe!”, protestează Cristina Iurișniți.

Deputatul din Bistrița propune, în schimb, ca aceste cursuri remediale să se organizeze în timpul anului școlar. „Altfel, vom accentua segregarea, sentimentul de stigmatizare și scăderea stimei de sine”, consideră Cristina Iurișniți.

Cireașa de pe tort este o nouă lege a învățământului, a cărei apariție este preconizată pentru luna martie 2019! Va fi un an în care nu ne vom plictisi, cu schimbările aferente propuse de Andronescu”, mai punctează deputatul care își dorește o reală implicare pentru schimbare!

Iată, mai jos, schimbările propuse de MEN:

După acceptarea sesizării de neconstituționalitate adresată CCR  de către USR pentru respingerea legii Editurii Unice, MEN anunță Renunțarea la MANUALUL UNIC

Pe site-ul Ministerului Educaţiei a fost pusă în dezbatere publică noua metodologie pentru elaborarea manualelor în acest an. Se renunţă la ideea de manual unic și se revine la încheierea contractelor de achiziții publice cu operatori economici privați în urma procedurii de licitație publică.

  • accentul pus pe calitatea manualului, pe criteriile care vizează calitatea şi care ţin de conţinutul ştiinţific corect, de adaptarea la programă, respectarea programei, adaptarea la vârsta copilului. (raportul calitate-preț va fi de 90%-10%)
  • vor fi 3 manuale pe obiect de studiu care vor fi puse la dispoziția cadrului didactic
  • contractele cu operatorii privați vor fi încheiate pe 4 ani
  • autorii de manuale pot fi şi profesori din învăţământul universitar în parteneriat cu profesorii din învăţământul preuniversitar

Nouă schimbare a numărului de ore și implicit a planurilor-cadru pentru gimnaziu și liceu:

  • „20 de ore pe săptămână la învățământul primar (în prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare – adică au maximum un opțional, la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a)
  • 25 la învățământul gimnazial
  • 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal.”

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu:  „Trebuie să aducem programul la 25 de ore pe săptămână. A fost aşa în mandatele mele anterioare”.

Administrația prezidențială și sindicatele atrag atenția că nu există o analiză a modului în care formarea elevilor va fi afectată de aceste schimbări. Reducerea numărului de ore la o asemenea dimensiune va însemna, cel mai probabil, un val de concedieri în sistemul de învățământ.

Mai sunt încă câteva propuneri care merită amendate:

1. Examenul de admitere după clasa a X-a  (propunerea Ministrului Educației)

●  S-a invocat nevoia unei evaluări intermediare
●  Aceasta ar duce la ,,creșterea” ratei de promovare la Bacalaureat

Amendament: de neaplicat fără o dezbatere publică reală cu toți actorii implicați în sistemul de educație!

2.  Bacaluareat diferențiat

●  Diferențierea vizează faptul că Bacalaureatul „național” va permite accesul în învățământul universitar, iar Bacalaureatul tehnologic/profesional va permite accesul elevilor doar în școli postliceale.

Amendament:  Bacalaureatul poate fi diferențiat, dar atunci și subiectele să fie cu adevărat diferențiate, la nivelul conținuturilor, al gradului de dificultate, al competențelor evaluate, inclusiv pentru copiii cu CES.

3.  Nu se va renunța la repartiția computerizată la liceu

Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat”, susține ministrul Educației.

4.  Pregătire remedială pentru examenele naționale

●  „Copiii care nu ţin pasul cu şcoala vor face ore suplimentare. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în 2018, la clasa a VIII-a, adică am avut 36% dintre copiii care nu au luat nota 5 la examenul de Evaluare Națională”.

Amendamente Cristina Iurișniți / USR:

  • Fără pregătire suplimentară în timpul vacanței de vară! Pregătirile suplimentare pot fi organizate în timpul anului școlar sau la începutul lunii septembrie.
  • Copiii care nu au obținut nota 5 la Evaluarea Națională nu vor putea fi admiși în învățământul liceal teoretic și tehnologic.
  • Dublarea numărului de psihologi școlari pentru a realiza o orientare școlară eficientă spre școlile profesionale a elevilor cu abilități practice.
  • Un psiholog școlar la 400 de copii.
  • De asemenea un logoped școlar pentru copiii cu CES la 250 de copii, și nu la 500 – cum este acum!

5.  Școlile profesionale și liceele tehnologice trebuie să funcționze în sistem dual

●  Spriijinul mediului de business, mediului economic, pentru activitatea de practică.

●  Liceul tehnologic trebuie restructurat într-un liceu care profesionalizează, un liceu dual, cu două posibilităţi de ieşire (o rută spre învățământul universitar, o rută spre școlile postliceale)

Amendamente Cristina Iurișniți / USR:

Marii angajatori trebuie să investească în Educație!

Propunem contract de muncă din anul 3 de școală profesională, zero impozitare pe munca part-time a ucenicilor și apoi 5% impozitare pe venit în primii 3 ani!

Potrivit ISJBN, în anul școlar în curs, în județ nu avem nicio clasă în regim dual, adică parteneriat școală-agent economic, cu 70% din ore în întreprindere și 30% în școală.

6.  Ecaterina Andronescu, despre fondul clasei: Părinții aduc o imagine negativă școlii.

Amendamente Cristina Iurișniți / USR:  Fară fondul clasei

În fiecare școală trebuie creată o Asociație de părinți care să organizeze activități cu părinții, să gestioneze fondul școlii pentru cofinanțarea unor proiecte educaționale cu fonduri nerambursabile.

Educație parentală: programul „Școala pentru părinți” o dată pe semestru.

7.  Posibilitatea profesoarelor de a rămâne în sistem și după vârsta de 65 de ani

Ecaterina Andronescu a modificat metodologia privind mobilitatea personalului didactic

Amendamente Cristina Iurișniți / USR:   Promovarea tinerilor în sistemul de educație și perfecționarea continuă a cadrelor didactice.

Deputatul USR Cristina Iurișniți va susține, de asemenea, inițiativele aflate deja în circuitul legislativ:

  1.  MEN și MS vor colabora pentru educație, pentru stil de viață sănătos și sănătate sexuală în școli, cel puțin o dată pe semestru;

2.  Educația pentru mediu și obligația primăriilor de a dota școlile cu echipamente pentru colectare selectivă;

3.  Educația pentru siguranța rutieră, măsuri pentru siguranța participanților la trafic.

Depolitizarea sistemului de educație, asemănătoare statutului funcționarilor publici care nu au dreptul la implicare politică, la funcții numite sau alese, perfecționarea continuă a cadrelor didactice și formarea unor buni manageri  sunt condițiile mimime pentru o fundație sănătoasă a unui sistem educațional racordat la valorile europene!”, consideră deputatul USR Cristina Iurișniți.

Foto @ Arhiva

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...