A fost inaugurat, zilele trecute, la Galeria Arcade 24 din centrul orașului, Salonul anual al artiștilor din Filiala Turda a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziția de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă a fost prezentată de criticul Oliv Mircea și Alexandru Picovici.
„Noi, bistrițenii, avem o tradiție în a deschide ochii, poate mai repede decât alții, înspre formele eficiente de organizare și înspre a ne arăta solidaritatea cu alte grupări artistice profesionale care trec prin momente grele. Am făcut asta cu grupul din Alba Iulia care, după experiența de la Bistrița, au reușit să se așeze pe picioare și chiar să redevină o grupare puternică. O experiență similară s-a întâmplat la Târgu Mureș, unde întâlnirea între grupurile de creativitate românesc și maghiar era oarecum în impas… După experiența întâlnirii de la Arcade 24 lucrurile s-au așezat într-un echilibru, ba chiar am avut parte de o expoziție de succes, împreună, la Budapesta… Iată că, în interiorul breslei, există forme de a întinde mâna către cel care lucrează și creează într-un atelier…”, a precizat Oliv Mircea, curatorul expoziției.
Oliv Mircea a mai precizat că pregătește această expoziție împreună cu artiștii din Turda de aproape doi ani, de când a aflat că artiștii turdeni nu au avut șansa unei expoziții colective, de grup, datorită unor blocaje dintre cele mai stupide…
„Avem de-a face cu o colecție de lucrări și personalități în care își expun lucrările recente 36 de artiști, iar pentru ca sunetul acestei orchestre să fie la cel mai înalt nivel, pun umărul și artiști care lucrează la Cluj sau București. Trebuie, de asemenea, să subliniem că pentru ca așa ceva să existe – este nevoie de jertfa câte unui lider, de talentul managerial al celor care nu pot să treacă nepăsători pe lângă disfuncțiile care apar în viața socială…”, a afirmat Oliv Mircea.
Ferice de orașul care are un sculptor de talia lui Viorel Mircea – a mai remarcat Oliv Mircea, amintind că o administrație are șansa de a rămâne în istorie prin cultura pe care o face posibilă și că administrația din Turda ar trebui să fie mult mai atentă cu artiștii pe care îi are în urbe: „Nicio putere politică sau administrativă nu este legitimă dacă nu își respectă artiștii creatori…”
Salonul turdenilor i-a recuperat aici pe toți cei care au legătură cu Turda, deși trăiesc în alte medii creative, de la Vasile Tolan, la Gavril Zmicală sau Gheorghe Roșa care acum locuiește la Turda, dar a făcut parte din grupul de artiști din Bistrița, în anii ’90, a mai precizat criticul. „Este o expoziție de mare armonie creativă, o expresie a fraternității și solidarității între artiști…”, a conchis Oliv Mircea.
Aveți ocazia să admirați pe simezele galeriei Arcade 24 artiști precum Viorel Mircea, Cristina Marian, Maria Matean, Marta Deleanu, Denisa Curte, Diana Raluca Dîrlea, Gavril Zmicală, Laszlo Suba, Mariana Codorean-Picovici, Anna Maria Nagy, Alin Mircea Bîlcu, Gheorghe Roșa, Maria Reichert Sîrbu, Alexandru Picovici, Agneta Labancz Cismașiu, Radu Cotișel, Adrian Țop, Dumitru Popa, Raluca Toderică, Laura Prața, Cristian Porumb, Hermina Csata, Matei Laszlo, Roxana Salanță, Sanda Manciac, Gavril Nechifor, Corina Fulger, Adela Gocan, Lucian Țînțariu, Zsolt Agoston, Iulian Cîmpian, Radu Bimbea, Călina Gligor, Vasile Hegheș și Vasile Tolan – originar din Turda, stabilit inițial la Bistrița și, de câțiva ani buni, la București.
Foto @ Sever Moldovan