Oameni stilați, studenți sau fii de profesori se numără printre hoții de cărți care acționează și la Bistrița. „Nu este un fenomen îngrijorător, deocamdată… Dar există și hoți de cărți. Și, din păcate, nu le fură ca să le citească. Le fură ca să facă rost de bani…”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la Aletheia.
1. Cărți de medicină de dimensiunea DEX-ului!
„De două ori am reușit să prindem hoțul efectiv, datorită faptului că avem camere de supraveghere: ultima oară ni s-au furat cărți de medicină Le fura, bănuim noi, la comandă. Fura doar ce putea să vândă, probabil la jumătate de preț, elevilor de la Liceul Sanitar sau de la Școala Postliceală „Carol Davila”...”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la librăria Aletheia Casa Cărții.
Hoții de cărți acționau în echipă: veneau câte trei, doi o întrebau ceva pe vânzâtoare iar unul „acționa”, se întindea după carte, și o băga pur și simplu în rucsac, după care pleca. „Erau niște cărți de dimensiunea DEX-ului… O zi întreagă am căutat imaginile pe camera de supraveghere, până să-l descoperim… A treia oară când a venit în librărie l-am prins cu cartea-n sac, am închis ușa, și s-a încheiat totul pe cale amiabilă. L-am pus să plătească. Era recidivist, mai fusese condamnat în trecut și era tocmai din București. Directorul de la „Carol Davila” ne-a povestit că băiatul fusese înscris la un moment dat la cursurile postliceale, dar nu le-a frecventat, și-a făcut doar câteva cunoștințe și prieteni cărora le livra apoi cărți…”, ne-a povestit Angela Chiuzan de la Librăria Aletheia din Piața Mihai Eminescu.
2. Cărțile „cu îngerași”, după cum le-au botezat cei de la librăriile Aletheia
Pe locul doi în topul celor mai furate cărți se află cărțile motivaționale, care conțin sfaturi și lecții de viață fără de care existența nici nu poate fi concepută, pentru mulți dintre noi… Sunt cărțile din care unii se mai inspiră sau se încăpățânează să citească 10 – 15 minute, înainte de a adormi…
3. Cărțile de mici dimensiuni, care se pot face cadou, cu mesaje pentru „cea mai bună mamă”, „cel mai grozav bunic” etc…
Inițial erau aranjate pe rafturile din spatele librăriei, ne-a explicat Angela Chiuzan, dar apoi le-am adus în față, lângă casa de marcat, pentru că un client atenta într-una la ele… „Venea frecvent în librărie, ne saluta atât de politicos, până într-o zi când l-am văzut pe cameră îndesându-și cartea în buzunarul interior al hainei… L-am luat la rost atunci și l-am întrebat cum naiba de ne fură cărțile… Și-a cerut scuze la fel de politicos și ne-a explicat că nu îi trebuie neapărat, dar nu se poate abține…”, ne-a mărturisit directoarea librăriei.
Locul 4 & 5: Beletristică și dicționare. Sau viceversa
Pe locul 4 și 5 în Topul nostru se află dicționarele de limbi străine și romanele de mici dimensiuni – cărțile din TOP10, colecția Polirom.
Nu este un fenomen îngrijorător, deocamdată, adaugă Angela Chiuzan, nu a fost nevoie de Poliție niciodată și deocamdată „ne încadrăm în limita de risc comercial de 3-400 de lei, și nu am avut de plătit noi de pe urma hoților. Dar în Bistrița nu se fură cărți într-o măsură atât de mare… Din păcate, nu le fură ca să le citească. Le fură ca să facă rost de bani…”, a conchis Angela Chiuzan.
Cei de la Alexandria Librării ne-au mărturisit că – de patru ani de când există în orașul nostru – ei nu s-au confruntat cu asemenea fenomen. Și speră ca nici pe viitor să nu se confrunte cu hoții de cărți…