0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Comuna unde în fiecare lună apar câte 5 bolnavi psihic. Comunitatea romă a ajuns să facă rost de venituri frumușele cu certificate de handicap

Comuna Rodna se confruntă cu o „epidemie” de îmbolnăviri. Nu este vorba despre gripă, ci despre afecțiuni psihice, care, culmea, afectează în special comunitatea romă. Aceste afecțiuni burdușesc lună de lună buzunarele romilor cu 2.100 de lei.

În fiecare lună, la Primăria Rodna se prezintă în jur de 5 persoane care susțin că suferă de o afecțiune psihică și solicită indemnizație de handicap. Mai toate aceste persoane solicită și un însoțitor, susținând că nu se pot descurca singure.

Ce este ciudat este faptul că aceste îmbolnăviri afectează în special comunitatea romă din comună. Să nu mai punem la socoteală faptul că aceste persoane deși solicită un însoțitor, care primește și el indemnizație de la stat, dețin permis auto și conduc mașina.

Mai bine de 100 de astfel de dosare au fost înregistrate la Primăria Rodna din 2017 și până acum. Este practic metoda identificată de romii din Rodna pentru a înșela sistemul, după ce autoritățile locale au înăsprit condițiile de acordare a ajutoarelor sociale și i-au determinat pe beneficiari să muncească pentru venitul minim garantat.

„Eu nu pot să refuz un dosar. Au fost 280 (n.r. dosare pentru ajutor social) și acum mai sunt 80. Vine omul cu dosarul complet, îl primesc, îl semnez, îl dau la plată, dar îl trimit la lucru. Noi am stabilit prin Consiliul Local munci ușoare precum măturat, curățat rigole, desfundat șanțuri, zugrăvit borduri sau pomi, lucruri pe care le poate face și un copil de clasa a V-a. Nu i-am pus să răstoarne munții niciodată și totuși nu vin. Inițial au adus de la medicul de familie adeverințe și am luat o hotărâre în Consiliul Local să nu mai acceptăm aceste adeverințe și să cerem de la medicul de specialitate”, a declarat primarul comunei Rodna, Valentin Grapini.

Rămași fără sutele de lei care compun ajutoarele sociale, pentru care trebuiau și să muncească, romii au găsit o altă variantă: se îmbolnăvesc brusc și obțin certificate de handicap.

 „Au găsit până la urmă o variantă, au devenit handicapați peste noapte. În ultima perioadă ne-am confruntat cu din ce în ce mai multe dosare de handicap. Oameni de 20 de ani care până acum nu aveau nimic, într-o lună au devenit bolnavi psihic. Un om care conduce, care are permis și mașină… Mai grav e că cer și însoțitor. Un om care conduce, care are mașină și permis mi-a venit cu dosar complet și eu nu pot să-l refuz. Este o comisie de medici care a spus că este bolnav, iar eu nu pot să mă împotrivesc. Bolnavul psihic ia amendă de circulație, nu i s-a retras permisul. Aici un pic instituțiile statului nu-și prea fac treaba. Eu am sesizat verbal de mai multe ori aceste instituții, n-am găsit nicio soluție ”, completează primarul Valentin Grapini.

Ce venituri aduc aceste indemnizații în familiile de romi? Ei bine, lună de lună, bolnavul împreună cu însoțitorul pune mâna pe 2.100 de lei.

 

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...