„Îmi doresc ca în acest an să pot duce mai departe câteva acțiuni prioritare pe agenda mea parlamentară: Campania Nicio școală fără apă și canalizare în Bistrița-Năsăud, educația pentru sănătate în școli, lupta împotriva violenței domestice, în școli și în societate în general”, anunţă deputatul USR Cristina Iurişniţi. Deputatul îşi doreşte să promoveze, de asemenea, realizarea unei CENTURI moderne atât pentru Bistrița europeană cât și pentru Beclean.
Cristina Iurişniţi va susține în continuare cu tărie colectarea selectivă a deșeurilor atât prin inițiativa legislativă propusă în Parlament cât și la Consiliul Local Bistrita.
„Educația și dotările pentru colectare selectivă trebuie să înceapă din școli. Cine nu respectă regulile de conviețuire comunitară să simtă atunci puterea amenzilor!”, consideră Cristina Iurişniţi, hotărâtă să fie mai aproape de cetățenii care vor să se implice și care vor să aducă schimbare prin implicare autentică.
Anul 2018 – un an exploziv, cu proteste şi schimbări legislative intempestive
Anul 2018 a fost un an exploziv, cu proteste, cu OUG- uri date cu dedicație pentru a modifica legile justiției sau a impune Editura Unică și anularea pieței concurențiale de carte școlară – subliniază Cristina Iurişniţi.
Deputatul USR a remarcat, totodată, că 2018 a fost un An Centenar cu schimbări legislative intempestive care a adus și dezbinare, dar și solidaritate și activism civic. „Am propus legi pentru promovarea școlilor profesionale, pentru educația pentru sănătate și mediu cât și pentru siguranța copiilor noștri pe drumurile publice. Am organizat dezbateri atât la Bistrița cât și la Camera Deputaților, am strâns semnături pentru Fără penali în funcții publice și Oameni Noi, am participat în Campania internă pentru europarlamentare. Democrația, cultura și experiența politică se învăță și cresc cu exercițiu!”, consideră Cristina Iurişniţi.
2018 a fost şi anul în care, pe plan internațional, prin diplomație parlamentară, Cristina Iurişniţi a adus comunității pe care o reprezintă un Proiect Centenar în cadrul unui proiect bilateral de suflet – Sezonul Franța-România: un proiect pentru producătorii locali, liceeni și profesori, pictori, muzicieni și scriitori, într-un dialog identitar între cele 2 orașe înfrățite!
Proiectul Bistrița 100 Besançon susținut de administrația locală și județeană a început în decembrie 2018 va continua și în 2019 până în 14 iulie, Ziua Franței.
România merită să redevină educată!
„Prin lectură putem lupta împotriva analfabetismului funcțional pentru a modifica acel rușinos procent de 42%, care ne plasează pe ultimele locuri la testele PISA aplicate tinerilor europeni de 15 ani”, susţine Cristina Iurişniţi, referindu-se la faptul că administrația prezidențială a promulgat recent o lege dedicată culturii și educației.
Este cu atât mai necesară – cu cât, în Europa, românii sunt ultimii în privința achiziției și lecturii de carte. Piața cărții în România este, de altfel, pe ultimul loc, cu o valoare de 100 de milioane de euro, sub Slovenia sau Bulgaria – avertizează deputatul USR.
Potrivit INS, unul din 5 români nu a citit niciodată vreo carte, iar investiția pentru cărți este doar de 3 euro pe an, mult sub media europeană.
„Un om puțin informat este ușor de manipulat. Prin urmare, parlamentarii USR, alături de alţi colegi au inițiat și susținut prin vot ca 2019 să fie declarat prin lege «Anul Cărții»! Se va lansa totodată și programul naţional România citeşte – care vizează promovarea lecturii în şcoli, prin întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari (părinţi, personalităţi publice, jurnalişti) care să le citească fragmente din opere literare în scopul încurajării lecturii. Am susținut în Plenul Camerei Deputaților și apoi am votat cu încredere legea care promovează cititul cărților… această «frumoasă zăbavă» după cum o numea celebrul cronicar Miron Costin”, a precizat Cristina Iurişniţi.