Proiectul de suflet al voluntarilor din mai multe orașe din România a prins contur în 2018. Asociația Mocănița Transilvaniei are planuri frumoase pentru anul 2019 și speră ca și alți voluntari să li se alăture.
La cumpăna dintre ani se face bilanțul pentru anul ce se încheie. Și se fac planuri pentru cel care începe.
Așa au făcut și cei de la Asociația Mocănița Transilvaniei. Un proiect de voluntariat care a început, a continuat și s-a dezvoltat din pasiune. Trenul mic din Câmpia Transilvaniei a adunat o echipă de oameni hotărâți din Bistrița, Cluj, București, Mureș și alte orașe din România.
„Cea mai importantă realizare din acest an este preluarea în concesiune de la Societatea de Administrare a Activelor feroviare (SAAF) a tronsonului mocăniței dintre Band și Lechința, pe o perioadă de 25 de ani, astfel asigurându-ne în primul rând că linia va rămâne în teren, pe porțiunea existentă între Teaca și Râciu”, spun cei din cadrul Asociației Mocănița Transilvaniei.
Astfel, s-au efectuat mai multe lucrări de mentenanță la calea de rulare. S-a erbicidat, s-a cosit vegetația, s-au defrișat arbuștii crescuți în gabaritul liniei, s-au curățat pasajele, s-au făcut măsurători topografice și s-au instalat panouri informative.
Tot ceea ce s-a făcut a putut fi admirat în 1 iunie și 15 august când s-au organizat plimbări cu drezina.
„După ce strugurii au fost adunați de pe dealurile Lechinței și ale Tecii, am organizat împreună cu Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Turism Bistrița-Năsăud, evenimentul «Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei», eveniment pe care dorim să-l ducem mai departe și în anii următori”, anunță voluntarii.
Asociația și-a propus să continue investițiile în acest proiect.
„Pentru anul 2019 ne propunem să ne mărim echipa de voluntari, să construim depoul drezinei din Teaca, să achiziționăm o motopompă pentru erbicidat, o motocoasă adaptată pentru calea ferată, să continuăm măsurătorile topografice și lucrările începute în anul 2018”, au anunțat cei din cadrul Asociației Mocănița Transilvaniei.
FOTO- Asociația Mocănița Transilvaniei