„A ieşit minunat, până la urmă, deşi am avut mari emoţii, pentru că atunci când am ajuns la Bucureşti şi am văzut atâtea sute de lucrări – n-am mai fost siguri că vom face faţă şi că vom termina totul la timp…”
BN CONNECTIONS se intitulează expoziţia inaugurată nu demult, la Biblioteca Națională a României – un proiect care se derulează în capitală la inițiativa Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și a Fundației Societatea de Concerte Bistrița.
Expoziţia reuneşte cele mai frumoase lucrări (aproximativ 850) aparţinând unor pictori, graficieni şi sculptori din Bistriţa-Năsăud, alături de care expun şi alţi artişti de primă mărime ai artei contemporane româneşti – după cum a explicat pictorul Marcel Lupşe.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/uUJNCotL0HY” /]
„A ieşit minunat, până la urmă, deşi am avut mari emoţii, pentru că atunci când am ajuns la Bucureşti şi am văzut atâtea sute de lucrări – n-am mai fost siguri că vom face faţă şi că vom termina totul la timp… A fost şi excelent curatoriată, pentru că Antigona a găsit câteva soluţii tehnice foarte bune de exploatare a spaţiului. Era vorba, în fapt, de o întreagă aripă din noua Bibliotecă Naţională din Bucureşti, situată pe Bulevardul Unirii… S-au amplasat acolo şi panouri mobile cu sisteme de simeză, şi alveole stilistice – mici intrânduri care te dirijau într-un fel de labirint… Sunt adunate acolo într-un mixaj impresionant lucrări realizate încă de la prima ediţie a taberei de pictură de la Colibiţa, din 2000, dar şi lucrări din toate taberele de creaţie desfăşurate pe raza judeţului… Sunt expuse inclusiv tablouri pictate de Miron Duca prin anii ’70… Îţi lasă impresia unei călătorii, un drum parcurs printr-o mini-istorie a artei contemporane…”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Alexandru Şerban, unul dintre artiştii care expun la Bilioteca Naţională şi care a ajutat inclusiv la montarea acesteia.
La vernisajul expoziţiei a vorbit Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean de Cultură, secretarul de stat Alexandru Pugna, dar şi Ion Bogdan Lefter, evenimentul fiind completat de un recital de pian, dar şi un spontan moment poetic susţinut de Ion Mureşan.
Expoziţia poate fi admirată până în 20 ianuarie 2019, iar intrarea este liberă. Curatorul acestei spectaculoase expoziţii a fost Antigona Silvia Rogozea, iar asistent curator – Lina Țărmure:
BN Connection face parte din proiectul Cucerirea Capitalei prin Cultură, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul Centenar şi a inclus şi un concert de muzică tradiţională susţinut de grupuri de colindători din localităţile Şieuţ, Poiana Ilvei, Sîngeorz Băi şi colindători de pe Valea Ţibleşului. Concertul a avut loc la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Tot acolo, a fost organizată şi o expoziţie de creaţie ţărănească: zadii şi ceramică.
Lucrările expuse la Biblioteca Naţională fac parte din colecțiile Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și ale Fundației Societatea de concerte Bistrița și au fost realizate cu ocazia simpozioanelor și taberelor de creație de la Bistrița, Colibița, Tihuța, Eforie Nord și Tescani, în perioada 1998-2018, a precizat managerul de proiect, Gavril Ţărmure.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/1lMe7_30dRA” /]
Foto @ Alexandru Şerban