Cornulețele tradiționale cu magiun sau silvoiță, cum i se spune pe Valea Bârgăului, au făcut deliciul celor mai mici elevi care şi-au petrecut ultima zi de şcoală la Muzeul Judeţean, frământând aluatul şi gustând pe furiş din silvoiţă, la Crăciun în Bistriţa-Năsăud…
Sub atenta supraveghere a Ioanei Hangan Pudilic din Bistriţa Bârgăului și a bunicii Paraschiva, zeci de copii au trecut în această dimineaţă pe la Atelierul culinar de cornuleţe cu silvoiţă, organizat la Crăciun în Bistriţa-Năsăud.
„Copiii au fost foarte cuminţi şi harnici, au fost ascultători, au prins repede reţeta. Le-am şi propus o reţetă simplă, pentru că lucrurile cele mai bune şi frumoase, sunt mereu şi simple. Am învăţat reţeta de la bunica Paraschiva, e o reţetă transmisă din generaţie în generaţie, o folosim şi în Atelierul de Pâine Tradiţională de pe Valea Bârgăului, atelierul de care mă ocup eu. Şi o transmitem mai departe şi copiilor care au venit azi la Crăciun în Bistriţa-Năsăud. Avem nevoie de un ou, 100 de grame de unt, 100 de grame de untură de porc, 100 de grame de zahăr, 200 de grame de făină, 100 de grame de smântână, puţină sare şi multă voie bună…!”, ne-a dezvăluit Ioana Hangan Pudilic, adăugând că toate cornuleţele vor fi coapte în cuptorul din curtea muzeului.
„Mi-s foarte dragi copiii, eu n-am nepoţi şi de aia atâta mi-e de drag să vin pe-aici să-i învăţ pe copii să facă şi ei cornuleţe…! Fac şi eu o grămadă de bunătăţi de sărbători, deşi îs numai singură, dar fac cornuleţe, cozonaci cu nucă, plăcinte cu mere, cu brânză iute sau dulce… Ioana are cuptor şi le coacem pe toate acolo, laolaltă. În caz că mai trec pe la mine vecinii şi copiii de prin sat… Păcat că nu mai vin tinerii la colindat, s-o desfăcut obiceiul, s-o cam lăsat baltă tradiţia, acuma stau mai mult prin casă, ascunşi acolo…”, ne-a mărturisit Bunica Paraschiva.
„Am venit să fac şi eu cornuleţe cu gem, am şi şorţuleţ, nu este chiar aşa de greu: trebuie doar să punem făină, un pic de unt, sare, zahăr, drojdie, nu am reţinut exact cât, şi apoi întindem totul pe masă!”, ne-a povestit Clara Măierean, în vârstă de 7 ani, elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 6 din Bistriţa.
Învăţătoarea clasei a II-a D de la Colegiul „Andrei Mureşanu”, Rodica Halmu, a explicat pentru Bistriţeanul.ro că au fost şi anul trecut, când la Crăciun în Bistriţa-Năsăud a fost organizat un atelier culinar de copt pâine: „Copiii au primit cu mare bucurie invitaţia de a participa la atelierul de copt cornuleţe tradiţionale cu silvoiţă. După cum se vede, sunt foarte implicaţi şi pricepuţi, având în vedere şi vârsta pe care o au…”
Crăciun în Bistriţa-Năsăud continuă şi astă-seară, cu un program deosebit:
Ora 15:00 – 20:00 – „Din casă-n casă”: La casa tradiţională din curtea muzeului are loc împodobirea bradului şi întâlnirea cu Moş Crăciun
Ora 15:00 – 18:00 – Grupuri de colindători din Ialomiţa, Botoşani, Satu Mare, Cluj, Neamţ, Sibiu, Prahova, Maramureş, Serbia şi Republica Moldova.
Ora 16:00 – Vernisajul taberei de grafică Norbert Thomae
Ora 17:00 – Parada Brăduţilor pentru Vise împlinite 2018 şi spectacol susţinut de trupa Sclipirici
Ora 18:00 – Concert de colinde – Liviu Neamţu.
Sâmbătă, 22 decembrie
Ora 11:00 – 15:00 – Cete de colindători din Căianu Mic, Târlişua, Măgura Ilvei, Poiana Ilvei, Şieu, Şieuţ, Mărişel, Dumitriţa şi Cetate. Grupuri de colindători din Ialomiţa, Botoşani, Satu Mare, Cluj, Neamţ, Sibiu, Prahova, Maramureş, Serbia şi Republica Moldova.
Ora 12:00 – 15:00 – Crăciun ca în Bistriţa-Năsăud. Bucate tradiţionale şi obiceiuri locale. Standuri cu Văile Ţibleşului (Căianu Mic, Târlişua), Ilvelor (Măgura Ilvei, Poiana Ilvei), Şieului (Şieu, Şieuţ, Mărişel), Budacului (Dumitriţa, Cetate)
Ora 13:00 – Ansamblul profesionist Dor Românesc
Ora 14:00 – Premierea concursului Foto Limes
Ora 14:00 – Recital Alexa Dragu şi Cristian Moldovan