Șapte copii cu diabet din Bistrița-Năsăud vor scăpa de înțepături, necesare până acum pentru a-și măsura glicemia. Aceștia au fost incluși într-un program și vor primi brățări cu senzori care măsoară glicemia în mod constant.
Cei șapte au fost diagnosticați cu diabet de tip I și au fost aleși pentru că fac parte din categoria cu riscurile cele mai mari, complicațiile acestei boli putând fi fatale unui copil dacă nu este ținută sub control.
Aceștia vor scăpa practic de acele necesare pentru a-și măsura glicemia. Metoda clasică va fi înlocuită cu dispozitive de forma unei brățări, cu senzori. Dispozitivul va măsura și afișa în mod constant glicemia.
„Din luna octombrie s-au introdus în Programul Național de Diabet pompe cu senzori care monitorizează în permanență glicemia și avertizează pacientul în legătură cu variațiile sale. Dispozitivele sunt aprobate de către o comisie regională, noi ținem de Cluj”, a explicat șefa Casei de Asigurări de Sănătate Camelia Ilișuan.
Aceasta a mai făcut cunoscut faptul că micuții pacienți sunt nevoiți să se înțepe și de 20 de ori pe zi pentru a se asigura că glicemia este în limite normale. Prioritari în acest program sunt copiii cu diabet de tip I cu vârsta între 18 și 26 de ani.
„Din cauza hormonilor de creștere există riscul să intre în comă glicemică de la o oră la alta, iar senzorii aceștia sunt vitali pentru ei. (…) Nu sunt ieftine aceste consumabile, însă e mai ieftin decât să tratezi complicațiile care apar dacă glicemia nu este ținută sub control”, a completat Ilișuan.