Rodna, cea mai nouă stațiune din județ, se va încălzi cu resturi lemnoase și vegetale. În prima fază se vor încălzi așa instituțiile publice, urmând ca până în 2020 acest sistem să fie extins în întreaga comună, inclusiv la Valea Vinului.
Potrivit documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului, comuna Rodna își propune să renunțe la a tăia pădurile pentru încălzirea populației. În acest sens se pregătește să producă energie termică și electrică în sistem centralizat, prin cogenerare.
În prima fază vor fi astfel încălzite primăria, școala, patru grădinițe, căminul cultural, piața de zi, sala de evenimente, centrul de afaceri, sala de sport și cele trei biserici din comună. Ulterior, autoritățile locale își doresc ca toate cele 1.500 de gospodării din comună să se încălzească astfel.
Populația va primi astfel căldură și apă caldă în maxim doi ani, își propun autoritățile locale. Centrala va funcționa cu deșeuri lemnoase, dar și cu deșeuri vegetale și agricole. Rețeaua de termoficare va avea o lungime totală de 21 de kilometri, căldura urmând să ajungă inclusiv în Valea Vinului, una dintre cele mai căutate destinații ale comunei.
Cu această ocazie, comuna va scăpa într-un mod util de fracțiunile biodegradabile rezultate din tăieri ale lemnului, dar și de paie, fân, iarbă și deșeurile din plantele agricole, care nu mai sunt folosite.
Astfel de proiecte se pregătesc și în comuna Lunca Ilvei, dar și în orașul-stațiune Sîngeorz-Băi.