Astăzi, 3 decembrie, este ziua internațională a persoanelor cu dizabilități – prilejul perfect pentru Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud să organizeze la Școala Profesională Specială „Sfânta Maria” din Bistrița, Bursa locurilor de muncă privind integrarea socială și ocuparea persoanelor cu dizabilități.
Au fost prezenţi 9 agenţi economici care au oferit 21 locuri de muncă vacante în meserii precum operator maşini-unelte, sudor, lăcătuş mecanic, confecţioner tâmplarie, gestionar depozit, operator prelucrare mase plastice, reglor la maşini prelucrare mase plastice, stivuitorist, electrician, muncitor produse panificaţie, ambalator manual, muncitor necalificat și altele – se precizează într-un comunicat al AJOFM.
„Angajatorii care încadrează în muncă persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată beneficiază din partea AJOFM Bistriţa-Năsăud de subvenţii, potrivit art.80 şi 85 din Legea nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Subvenția lunară se acorda pe o perioadă de 12 luni, conform art. 85 şi 18 luni conform art.80, cu condiția menținerii în activitate a persoanelor cu handicap cel puțin 18 luni de la data angajării şi este în valoare de 2.250 de lei”, a subliniat Otilia Râpan, directorul executiv al instituției.
Până la această dată, AJOFM Bistriţa – Năsăud a acordat subventii pentru încadrarea a 2 persoane cu handicap în condiţiile art. 80 şi pentru încadrarea a 5 persoane cu handicap în condiţiile art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
La Bursa locurilor de muncă de astăzi au participat 26 de persoane cu handicap, precum şi elevi ai Școlii Profesionale Speciale „Sfânta Maria”, reprezentanţi ai DGASPS Bistriţa-Năsăud şi membrii Consiliului Consultativ al AJOFM Bistriţa – Năsăud.
Ziua de 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, reprezintă un prilej de a promova înţelegerea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, drepturilor și a bunăstării acestora.
Toţi oamenii sunt născuţi liberi şi egali în demnitate şi drepturi. De aceea, persoanele cu dizabilităţi nu trebuie să fie discriminate, ci să beneficieze de şanse egale. Pentru a putea atinge aceleaşi condiţii de trai ca şi ceilalţi cetăţeni, persoanele cu dizabilități au nevoie de mai mult sprijin din partea comunităţii.
„Este important să conștientizăm că fiecare dintre noi trebuie să aibă o conduită care să contribuie la eliminarea barierelor și să ducă la o mai bună integrare în societate a persoanelor cu dizabilități. Ne exprimăm solidaritatea şi respectul pentru aceste persoane. Adresăm sincere felicitări acestor persoane care, prin exemplul lor de curaj și voință atât morală cât și fizică, ne oferă o adevarată lecție de viață despre cum să treci peste orice greutate. Dorim persoanelor cu dizabilităţi, părinţilor, membrilor de familie, tuturor persoanelor implicate, multă sănătate şi toate cele bune! La Multi Ani!”, a transmis conducerea DGASPC BN.