O vizită în catacombele care au ajutat rodnenii să fugă din calea tătarilor, o relaxare la băile sulfuroase sau cazare și masă luată în fostele galerii miniere. Toate acestea ar putea fi posibile anii care urmează în Rodna, cea mai nouă stațiune turistică din județ.
Începând de săptămâna trecută, Bistrița-Năsăud mai are o stațiune turistică. Este vorba despre comuna Rodna, care a primit titlul de stațiune turistică de interes local.
Nici nu este de mirare, dacă luăm în calcul faptul că localitatea este una dintre cele mai vechi așezări din județ, a avut statutul de oraș în urmă cu câteva sute de ani și chiar propria monedă, după ce zăcămintele galeriilor din Munții Rodnei i-au îmbogățit pe nobilii din Transilvania.
Primarul Valentin Grapini are planuri mari pentru fosta localitate minieră. Acesta vrea să dezvolte în următorii ani un domeniu schiabil care să se întindă pe 21 de kilometri, cu telescaun și telegondolă, dar și trasee pentru bicicliști și amatori de ATV-uri prin Parcul Național Munții Rodnei.
Momentan, turiștii care ajung în Rodna au posibilitatea să se cazeze chiar în Parcul Național Munții Rodnei, mai exact în satul Valea Vinului, singurul situat într-un parc național și pot parcurge unul dintre cele 4 trasee turistice amenajate și omologate.
Edilul vrea să reabiliteze catacombele de sub Rodna, pe unde se crede că au scăpat rodnenii din calea tătarilor, la invazia din 1200. Acestea ar urma să fie reabilitate și deschise publicului.
Planurile nu se opresc aici. Valentin Grapini își dorește să redea turiștilor și vestitele băi sulfuroase, cu ajutorul cărora se tratau soldații din Imperiul Austro-Ungar, dar și o parte din fostele galerii miniere.
Într-o astfel de galerie, primarul ar vrea să amenajeze un mic spațiu expozițional, cu locuri de cazare și eventual un restaurant. Până una alta, proiectul pentru domeniul schiabil din Rodna va fi depus pentru finanțare în prima parte a lunii decembrie.
[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=tmbDMPqTHcw” /]