Cu siguranță le-ați văzut în acțiune pe fetele de la SiriuS la edițiile trecute ale serbărilor medievale. Ei bine, în spatele grupului se află mai multe adolescente, dar și câteva lidere, care în urmă cu 8 ani și-au descoperit pasiunea pentru foc. Aceasta se îmbină de minune cu ocupația celor trei: expert IT și arhitectură.
Show-urile făcute de grupul SiriuS era cu siguranță unul dintre cele mai așteptate momente de la edițiile trecute ale serbărilor medievale. Grupul este format în mare parte din fete, majoritatea dintre ele fiind încă în liceu.
Puștoaicele au nevoie doar de câteva ustensile și foc pentru a pune la punct un spectacol memorabil. SiriuS a luat naștere în 2010, fiind o trupă de dansuri medievale, care s-a specializat și în jonglerii cu foc.
„Noi fetele, care dansam în grupul NOSA (n.r. trupă de dansuri medievale) am observat nişte fete care au jonglat cu foc pe muzica unei trupe care cânta live şi ne-a cam prins lucrul ăsta. După care, cu ajutorul unei doamne, pe care de atunci o numim mama SiriuS, am învăţat două, trei mişcări foarte basic. Când ne-am întors din tabără, în joacă şi nejoacă, ne-am confecţionat poiuri de antrenament şi am început să învăţăm, pe acasă sau împreună când ne vedeam, după tutoriale de pe Internet”, povesteşte Ana Maria, una dintre fondatoarele grupului.
Primele show-uri le-au avut chiar în Bistrița, la Serbările Medievale, cu ajutorul Asociației Culturale Bistrița Medievală. Grupul a ajuns însă și la evenimente similare desfășurate în Sighișoara, Craiova, Sibiu, Hunedoara, Mediaș sau Târgu Mureș.
Grupul are 15 membri, 13 fete și doi băieți, cu vârste cuprinse între 16 ani și 26 de ani. Senioarele grupului sunt Ana Maria, Diana și Silvia, care au 24, 25 și 26 de ani. Acestea și-au descoperit pasiunea pentru foc acum 8 ani, iar de atunci nu au abandonat-o, deși locuiesc în Cluj-Napoca și și-au pus pe picioare o carieră.
Ana Maria Greabu și Diana Pop-Coman lucrează în domeniul IT, iar Silvia este studentă la Arhitectură. Ana Maria este analist IT la Siemens și a început să „se joace cu focul” pe când avea doar 18 ani.
„La început ne era teamă şi, din nefericire, am avut parte de accidente, unele puţin mai grave, altele mai puţin grave, dar nu ne-am oprit, pentru că ne place prea mult ceea ce facem. Cu timpul, după multe repetiţii şi exerciţii şi spectacole, nu am mai văzut focul ca pe ceva periculos, ci ca pe un aliat. Ideea este doar să ştii să îl controlezi şi să nu îţi fie frică, pentru că frica este cea care te poate face să îţi pierzi concentrarea”, explică Ana Maria.
Fetele au învățat în special din tutoriale de pe Internet și la început și-au făcut singure ustensilele necesare. Deși pare un hobby periculos, acestea nu au avut parte de accidentări grave.
Foto: SiriuS