A doua conferință națională despre APĂ are loc zilele acestea la Bistrița. Oameni sus-puși, manageri, directori etc. discută despre importanța apei și problemele care apar pe această ramură. Se vorbește despre investiții și se caută soluții. Ministrul Pădurilor și Apelor, Ioan Deneș, nu a putut fi prezent, dar și-a trimis gândurile pe un stick.
Ediția a doua a conferinței naționale „Apa – sursă de viață și civilizație, componentă a mediului, element esențial pentru o dezvoltare durabilă”, se desfășoară zilele acestea la Bistrița.
Invitați de seamă, oameni cu funcții înalte, directori, ingineri etc. dezbat în aceste întâlniri probleme legate de importanța apei. Se analizează probleme, se caută soluții, se propun investiții.
Seria de discuții a fost deschisă de bistrițenii aflați în funcții de conducere. Primul care ar fi trebuit să ia cuvântul a fost ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Acesta nu a putut fi prezent, având de semnat o finanțare foarte importantă, astăzi. Totuși, acesta și-a transmis mesajul său, pe un stick.
„M-am bucurat de invitația de a participa alături de dumneavoastră la această conferință legată de o sursă așa de importantă pentru noi, cum este apa. Doamnelor și domnilor, încă din cele mai vechi timpuri, omul s-a așezat lângă un curs de apă. Râurile, fluviile aveau atunci și un rol de protecție împotriva inamicilor. Strămoșii noștri aveau o altă relație cu apa și consider că o tratau cu mai mult respect”, și-a început Ioan Deneș discursul său transmis video.
Acesta a amintit de investițiile efectuate în lucrările hidrotehnice, mult mai mari ca în anii precedenți. Totodată, a explicat despre implementarea etapei a treia din Proiectul Controlului Integrat al poluării cu nutrient.
Secretarul de stat al Secretariatului General al Guvernului, Adrian Mlădinoiu, a subliniat importanța colaborării ministrelor pentru valorificarea eficientă a acestei resurse. A prezentat aspecte generale și importanța internă și externă a apei.
„Vă spun Bun Venit la Bistrița, tuturor celor prezenți. Vreau să vă aduc la cunoștință că sunteți în județul în care, în ultimii șase ani, au fost investiți peste un miliard de euro în proiecte ce țin de apă și canalizare. Județul nostru poate fi dat un exemplu pentru priectele încheiate, în desfășurare sau în curs de proiectare,” a declarat deputatul Daniel Suciu.
Și viceprimarul Cristian Niculae a subliniat importanța educării populației, în ceea ce privește apa, încă de pe băncile școlii.
„Așa cum spunea și ministrul Ioan Deneș, unii poate cred că apa de la robinet vine din perete. Ar trebui o educare. Am fost comisar șef al Gărzii de mediu Bistrița, deci știu câte ceva despre gestionarea resurselor de apă. Acum, ca și viceprimar, ne luptăm cu poluarea de pe malurile Bistriței. Ne ia două luni de zile, să muncim zilnic cu 10 oameni, ca să le curățăm”, a declarat Cristian Niculae.
Conferința este în desfășurare, și vor lua cuvântul și vor dezbate diferite probleme:
- Cătălin Gorgan – director Direcția Regională de Infrastructură Cluj Napoca, Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
- Cristian Ciulbea- Director Autoritate Bazinală Someș Tisa
- Ion Șandru – director general AquaBis
- Florea Adrian – Inginer șef RAJA Constanța
- Mihai Savin – director general adjunct APANOVA
- cercetător Marin Șenilă – Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000
- Camelia Lung – IC Consulting
- av. Alexandra Ghirdo – Casa de avocatură Ciprian Păun și asociații
- Mihai Mocanu- vicepreședinte Asociația Ape și Păduri
- Radu Dumitru – Director International Water State
- Daniel Agapie – director general Zeolites Group S.A.
- Vasile Bâg – BIOMAX România
- prof. Costică Sofronie – consilierul ministrului Ioan Deneș
- Cătălin Tiuch – președinte Federația Galurilor Urbane etc.
- [arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=-IKo19RQBDQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3XgUAyQIlSpNQ4t9ofcJyqdOT1LHGTuY38gK3qgz_PK5UrtVG7hTGSj_E” /]