Trenul a spulberat un tractor care transporta 15 persoane. Unii s-au salvat sărind la timp din remorcă, însă nouă persoane au murit. Șoferul, un bărbat de 78 de ani, nu s-a asigurat la trecerea căii ferate. A scăpat cu viață, dar a omorât nouă oameni care munceau la cartofi. O știre de presă care a însângerat primele pagini ale ziarelor – și pe care Radu Afrim, regizorul invitat acum câteva la luni la Bistrița, a transformat-o într-un tulburător spectacol de teatru.
Spectacolul documentar intitulat Despre oameni și cartofi, care recuperează omenescul din spatele știrii, pulsația vieții, amănunte lăsate deoparte de mulți probabil pentru că „nu vând ziarul” este doar unul dintre cele patru piese ale regizorului Radu Afrim – selectate în prestigiosul Festival Național de Teatru care se încheie luni, la București.
Cei care nu au reușit să ajungă la festival, își pot face o idee citind o emoționantă relatare „de la fața locului”, semnată de Raluca Rădulescu: „Radu Afrim are 4 spectacole în FNT2018. Toate diferite. Toate de văzut! La toate a fost bătaie pe bilete, pe locuri, pe scaune, pe pernuțe, pe tot. Radu nu suportă să rămână lumea la ușă. Pentru unul dintre ele am tradus textul în limba română. Doar pe unul nu-l văzusem dinainte. N-am avut loc la niciunul, dar am vrut să văd ce e cu… „oamenii și cartofii din orașul cu nume de sfânt…” așa că m-am dus oricum! Anna (directoarea Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe) nu era, dar m-a trimis la Lidia, regizorul tehnic al spectacolului, care era în repetiție și nu avea semnal la telefon, așa că m-a pescuit Andreea, scenografa, care știa că-s niște locuri libere la balcon de unde nu se vede prea bine, dar voi vedea tot ce e important. Stăm cuminți în foaier și așteptăm să putem intra în sală și atunci apare Radu. Trece pe lângă noi și mă întreabă din mers, aproape în șoaptă, oprindu-se după un stâlp: Chiar n-ai loc? – N-am! Scoate o hartie din buzunar și mi-o întinde, zicând: Ia repede! și dispărând aproape instantaneu. Nici mulțumesc n-am apucat să zic! Am văzut spectacolul din rândul doi, centru. Teatru social by Radu Afrim! Afrim altfel! Despre oameni la limita supraviețuirii și cartofi și cai și morți și vii… Am zâmbit amar și am strâns din dinți! Mi-am amintit de o replică a lui Oleg Semionovici: „…băieții ăștia (regizorii), ca să supraviețuiască în meserie, trebuie să fie fiare, oricât de umani, tandri, calzi sau timizi ar fi din structura lor!” Atât! Ba: Mersi, Radu!”
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/RDX-cqWuk-E” /]
Celelalte spectacole regizate de Radu Afrim și incluse în Festivalul Național de Teatru sunt BEȚIE (de Ivan Vîrîpaev, traducerea în limba maghiară Kozma András, traducerea în limba română Raluca Rădulescu, decorul József Bartha, costumele Orsolya Moldován, Teatrul Național Târgu-Mureș), RABENTHAL (de Jörg Graser, regia și universul sonor Radu Afrim, scenografia Irina Moscu, sound design Sebastian Bayer și Constantin Coadă, light design Andrei Délczeg și Gidó Zoltán, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara) și WOLFGANG (adaptare după Yannis Mavritsakis, decorul Romulus Boicu, costumele Erika Márton, Teatrul Tineretului Piatra Neamț) – spectacol care se joacă azi și mâine la Odeon.
Dacă aveți ocazia – încercați să-l vedeți! La Bistrița, deși se apropie Festivalul de teatru Liviu Rebreanu – nu aveți nicio șansă…