Un fapt deosebit de grav și ilegal s-a petrecut zilele trecute, la intrarea dinspre localitatea Chiraleș în satul Șirioara, pe râul Șieu! Situația este dramatică, iar ilegalitatea – cu atât mai mare, cu cât totul s-a întâmplat într-o arie naturală protejată!
„Vă aducem la cunoștință un fapt deosebit de grav și ilegal, totodată, de agresare a mediului pe râul Șieu. Locația identificată este în dreptul balastierei, la intrarea dinspre localitatea Chiraleș în satul Șirioara, Comuna Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud”, semnalează reprezentanții Partidului Verde alături de alte asociații care se ocupă de mediul natural din județ.
Mai exact este vorba de o intervenție neautorizată, realizată vineri 19.10.2018: malul natural al râului Șieu a fost dislocat pe o adâncime de minim 20 m și o lățime de aproximativ 4 m. Această dislocare a malului râului a dus la realizarea unei căi de acces în pantă până în albia minoră a râului.
A fost distrusă vegetația ripariană cu rol în consolidarea malurilor și menținerea ecosistemului râului, fiind excavată o cantitate foarte mare de pământ din corpul malului și sute de metri cubi de pământ fertil au fost împinși în râu pentru a fi purtați în aval, colmatând albia minoră și deteriorând calitatea biologică a acestuia pe o distanță mare – anunță cei care au semnat și o petiție în acest sens.
Se mai semnalează, de asemenea, depozitarea altor cantități de materiale decopertate pe zona de intervenție și protecție, de aproximativ 20 m de la luciul apei, care se află în gestionarea SGA Bistrița-Năsăud.
„Vă reamintim, că situația este cu atât mai dramatică și ilegalitatea cu atât mai mare cu cât această activitate se desfășoară în aria naturală protejată, SIT NATURA 2000 Șieu-Budac (ROSCI0400), locație în care a fost identificată o activitate intensă a speciei de interes conservativ – vidra (Lutra lutra, cod 1355). Solicităm să dispuneți măsuri legale și urgente prin care să obligați la refacerea malului și aducerea zonei la starea inițială”, se mai precizează în avertismentul semnat de Partidul Verde, filiala Bistrița-Năsăud, Coaliția pentru Biodiversitate, Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării Bistrița-Năsăud, Asociația Pescar Sportiv, filiala Bistrița-Năsăud și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, filiala Bistrița-Năsăud.
Sesizarea a fost trimisă la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean, Primăria comunei Șieu-Odorhei, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, Comisariatul Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud și Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.