0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

AJUTOR: Ți se poate întâmpla și ție! Și tu poți face diferența între viață și moarte…

Ți se poate întâmpla și ție să ai alături o persoană dragă care se prăbușește brusc la pământ, în stare de inconștiență, având urgentă nevoie de ajutor. Ești singura ei șansă de supraviețuire, dar tu nu știi ce trebuie să faci… Și atunci se instalează panica, iar șansele ei de supraviețuire scad considerabil din cauza ta…

Denis Gherasim și Bianca Cismaș, paramedici în cadrul ISU Bistrița ne propun să vorbim astăzi puțin despre acordarea primului ajutor, și mai ales despre importanța de a cunoaște câteva manevre simple, capabile să salveze o viață…

„Totul începe de la a vrea. Mulți, din păcate, lasă totul pe mâna echipajelor de urgență. În realitate, de multe ori cunoașterea primului ajutor poate face diferența între viață și moarte…”, explică Denis Gherasim.

Imaginează-ți că o persoană dragă are nevoie de tine, imaginează-ți că ești  singura ei șansă de supraviețuire… dar tu nu cunoști manevrele de prim ajutor. Și atunci se instalează panica: nu mai știi unde este telefonul ca să suni la 112, la dispecerat ai impresia că ți se pun prea multe întrebări, ai vrea ca ambulanța să se teleporteze acum la tine, după apelul cu dispecerul ai impresia că ambulanța ajunge într-o oră, deși au trecut doar 5 minute și victima din fața ta are în continuare nevoie de manevre de prim ajutor…! Iar șansa victimei de supraviețuire scade considerabil din cauza ta: tu ai fost singura lui șansă, minutele au trecut, iar echipajul de urgență are doar 20% șanse de a lupta pentru viața victimei, pornind de la 50% în cazul în care primul ajutor ar fi venit precoce de la tine.

Statistic vorbind, România se află în topul țărilor din Europa la stop cardio-respirator, iar dintre victime doar 3% își revin după începerea manevrelor de resuscitare. De ce? Pentru că populația nu știe să acorde primul ajutor de bază. Primele minute sunt extrem de importante. Doar dacă manevrele sunt începute în primele 5 minute, putem spera la o viață salvată. Iar partea cea mai tristă este că abia după ce pățim o întâmplare precum cea de mai sus, învățăm să acordăm primul ajutor. De ce? Românul tipic – Mie nu mi se întâmplă așa ceva, nu am nevoie să știu…! Dar dacă destinul îți joacă o farsă și te pune într-o asemenea situație, o să regreți…”, ne-a mai mărturisit Denis Gherasim, referindu-se la prim ajutor de bază, fără echipamente medicale, cu „mâinile goale”, cum se spune.

Denis Gherasim vorbește din proprie experiență: el însuși s-a trezit deseori în situația de a acorda primul ajutor în timpul lui liber, unor vecini sau unor persoane necunoscute care au avut încredere în el, văzând că știe ce face. A oferit apoi explicații despre ceea ce s-a întâmplat, iar împreună cu echipajul de urgență care a sosit ulterior, a oferit ajutor pentru stabilizarea victimei. Răsplata a fost un „mulțumesc” din toată inima și un sentiment greu de descris în cuvinte: satisfacția de a oferi primul ajutor exact la momentul potrivit…

Și Bianca Cismaș este paramedic în cadrul ISU Bistrița, unde activează de 7 luni în decursul cărora totul a evoluat, de la primii pași de experiență, până la cunoștințele paramedicale. „Acordarea primului ajutor este absolut VITALĂ! Pentru că ni se poate întâmpla oricând să mergem pe stradă, să ascultăm muzică, iar la 5-10 metri distanță de noi să vedem o persoană căzută pe jos, în stare de inconștiență…

Ajungi la ea, dar constați că nu știi ce să-i faci. Și poate că viața ei depinde doar de tine și de priceperea ta, poate că este în puterea ta să-i crești șansele de supraviețuire. Totul depinde doar de tine și de aceea este atât de necesar să știi ce trebuie făcut în situații de urgență! La fel ca și colegul meu, Denis, a trebuit să acord primul ajutor în timpul meu liber și m-am confruntat cu tot felul de situații, de la stări de leșin, până la stop cardiac. Timpul de reacție în cazurile de genul acesta este relativ scurt… Emoțiile sunt multe, însă tu trebuie să știi ce să faci și cum să acționezi, trebuie să fii conștient că viața victimei depinde de tine și de ceea ce faci. Pentru că după stabilizarea pacientului, satisfacția că l-ai ajutat este imensă! Sper să conștientizeze toți cei care citesc aceste rânduri că este cu adevărat important să știe să acorde primul ajutor și că poți deveni salvator doar cunoscând niște manevre capabile să salveze o viață!”, subliniază Bianca Cismaș.

Deci, ce mai aștepți? Învață și tu să acorzi primul ajutor! Pentru că și tu poți face diferența între viață și moarte…!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...