Copiii și adolescenții din oraș vor avea parte, în aceste zile, de câteva surprize delicioase, în cadrul unui eveniment conceput special pentru ei. Organizatorii speră că va fi o reușită și că vor reuși să-i rupă de calculator și de facilul virtualului…
Târgul de Carte „Coșbook” și-a deschis azi porțile în curtea Bibliotecii Județene de pe Odobescu: până duminică la prânz, toți copiii și adolescenții din oraș vor avea parte aici de lansări și prezentări de carte sau de reviste școlare, ateliere (re)creative, animație medievală, Ziua cărții de istorie, minispectacole, lecturi susținute de copiii și adolescenții din Bistrița, dezbateri, întâlniri cu scriitori, poezie și muzică, premii pentru cititori, dar și expoziții.
[arve url=”https://youtu.be/iQba1vskCCs” /]
Camelia Tabără, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, principalul partener al evenimentului, speră că târgul va fi o reușită și că mesajul va ajunge la copiii și adolescenții din județ: „…Să-i rupem măcar două-trei zile de calculator, de facilul virtualului și să-i apropiem cât mai mult, cu mintea și sufletul, de carte și de bucuria lecturii…”
Jean Poncet, poet, traducător din Franța și invitat de onoare al târgului, a prezentat pe scurt volumul Lucian Blaga – În marea trecere. Dans le grand passage. (Jacques André Editeur, Editura Școala Ardeleană), mărturisind celor prezenți că mama sa a coordonat o librărie, astfel încât el însuși s-a născut practic printre cărți. „Biblioteca George Coșbuc este locul perfect pentru un asemenea târg de carte. Lansarea acestei traduceri în orașul în care Lucian Blaga a trăit și a avut o casă este o mare bucurie pentru mine”, a mai spus Jean Poncet care a recitat unul dintre poemele lui Blaga.
Prima zi a Târgului de carte a cuprins și lansarea unui volum semnat de Nadia Urian – Povești din sat: „Textele au fost cuprinse și în alte volume, dar ne-am dorit să le reedităm, pentru că sunt povești foarte frumoase, foarte sincere, pe care le citești cu foarte multă plăcere, cu foarte multă dezinvoltură a sufletului și a minții…”, a anunțat directorul Bibliotecii, Ioan Pintea, prezentând volumul Nadiei Urian Linul – Povești din Sat.
Despre autoare, Ioan Pintea a subliniat că slujește școala românească, este foarte atașată de copiii pe care îi educă, fiind extrem de iubită de copii, dascălii și profesorii care o înconjoară… De altfel, Nadia Urian a venit din Cristeștii Ciceului însoțită de zeci de copii, dar și de mama sa:
[arve url=”https://youtu.be/lQALz–0ptM” /]
Ioan Pintea a amintit de întâlnirile speciale cu Nadia Urian, exprimându-și bucuria că volumul Povești din Sat apare sub egida bibliotecii, la o editură de prestigiu, Editura Școala Ardeleană, asigurându-i pe cititori că este vorba despre o carte care ne vorbește de speranță, dragoste, cărți și întâmplări pe care le-am trăit poate și noi, dar nu am avut harul de a le așterne pe hârtie.
Cei mai fideli cititori ai Bibliotecii Județene „George Coșbuc” au fost premiați și aplaudați de toți cei prezenți la deschiderea târgului care a cuprins și lansarea volumului coordonat de Andrei Moldovan – Scriitori din Județul Bistrița-Năsăud. Dicționar critic.
Târgul de carte pentru copii și adolescenți continuă vineri și sâmbătă, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”:
Vineri, 28 septembrie
Ora 11:00: Lansare de carte: Voichița Stejeran / Vasile Filip – Popasuri și povești din Piemontul Călimanilor. Editura Charmides
Ora 11:30: Biblioteca pe roți. Expoziție bibliobuz. Proiecție de film
Ora 12:30: Dansuri medievale cu formația NOSA
Ora 13:00: Editura Integral: o editură pentru toți
Ziua cărții de istorie
Conferințele Bibliotecii. Dr. Corneliu Gaiu: Petru Rareș – Cetatea Ciceului 480
Lansări și prezentări de carte: Editura Curtea Veche, Editura Școala Ardeleană, Editura Nomina, Editura Ethnologica etc.
Ora 14:00:
Dezbatere: Experiențele de viață și realitatea interioară a personajelor. „Supraviețuitorii” de Georgia Hunter
Live Muzică: Diana Porca (chitară) – Liceul de Arte Corneliu Baba
Ora 16:00: Lyceum. Ateliere literare. Lecturi
Sâmbătă, 29 septembrie
Ora 11:00: Crosul CoșBook. Alerg o carte
Ora 13:30: Premierea câștigătorilor Crosului CoșBook
Ora 14:00: Închiderea Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți „CoșBook”
Adolescenții, elevii, profesorii și oamenii de cultură au participat apoi la dezbaterea „Ipostaze educaționale. Cum se face o revistă școlară?”, programul continuând cu prezentarea unor reviste școlare din Bistrița-Năsăud, un atelier (re)creativ: Alfabetul Șoarecelui de Bibliotecă, Povești d(in) Târgul de Cărți precum și Ateliere literare și Lecturi dedicate liceenilor.