Și-a luat lumea în cap în 2013 și a vizitat deja zeci de țări de pe mapamond. A stat alături de bogații din Maroc, dar și alături de cerșetorii români din Roma. Este povestea demnă de un roman a unui bistrițean, cu nume parcă predestinat: Perdevară.
Victor Perdevară este fără doar și poate unul dintre cei mai fascinanți bistrițeni. Acesta nu doar că a avut ocazia să vadă și să trăiască practic în zeci de țări din lume, ci a reușit de multe ori această performanță fără vreun ban în buzunar.
Săptămâna trecută, bistrițeanul de 29 de ani, le-a povestit elevilor de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu despre experiența sa, care a început în 2013 și nu se știe când se va termina.
S-a axact mai puțin pe călătorii și mai mult pe experiențele și cunoașterea locuitorilor diverselor țări unde a ajuns. Una dintre cele mai fascinante călătorii a întreprins-o în Maroc, unde a avut ocazia să locuiască chiar la unul dintre șefii de la compania aeriană Ryanair.
Tot în Maroc, bistrițeanul a dormit într-o noapte într-o secție de poliție. Întâmplarea, pe care Victor a împărtășit-o cu elevii de la „Liviu Rebreanu” e hazlie. Polițiștii marocani l-au verificat pe bistrițean zi de zi, fiind de-a dreptul șocați că cineva le vizitează țara pe bicicletă, cu bagajele după el și nu organizat cu autocarul sau mașina.
Într-o seară, constatând că nu are unde să petreacă noaptea, iar hotelul ieșea din discuție, Victor evitând unitățile de cazare pe cât posibil, bistrițeanul a mers la poliție și s-a oferit să fie verificat, în schimbul unui pat. Polițiștii i-au permis să doarmă într-o încăpere dedicată service-ului autoturismelor.
Despre lumea arabă spune că este extrem de primitoare, nu înțelege conceptul de voluntariat sau muncă gratuită, iar curățenia ocupă un loc fruntaș în prioritățile unei gospodării.
Victor Perdevară nu s-a ferit niciodată de cerșetorii români, pe care i-a întâlnit în mai toată Europa. Acesta a reușit chiar să ofere un portret fascinant al cerșetorului român, care se îndepărtează destul de mult de imaginea cu care ne-a obișnuit mass-media.
Potrivit acestuia, cerșetorul român este un adevărat supraviețuitor și un ghid excelent, care cunoaște orașul în care-și duce traiul, indiferent de mărimea sa, ca pe propriul buzunar. Să nu mai punem la socoteală faptul că vorbește și limba română.
„Avem extraordinar de mulţi oameni ai străzii în Europa. Oriunde te duci în Europa, întrebaţi un cerşetor în limba română şi o să vezi că îţi răspund. Cerşesc pentru a-şi putea cumpăra o masă caldă sau să stea cu 5 euro la un adăpost. Nu m-am sfiit să intru în contact cu oamenii străzii. Pentru că ei rezistă foarte mult pe stradă. Ei cunosc oraşul ca pe propriul buzunar. Dacă ai nevoie de un ghid oriunde în Europa întreabă un cerşetor român, că îţi spune unde-i gara, unde e poliţia, îţi spune tot şi mai ştie şi româneşte”, explică Victor.
Cerșetorii români care își duceau traiul într-un spital din Roma
În Roma, Victor a avut ocazia să petreacă o noapte alături de cerșetorii din România. Aceștia locuiau, deși pare greu de crezut, în aripa dezafectată a unui spital.
Zeci de cerșetori trăiau într-o parte a spitalului, iar medicii îi tolerau. În respect, cerșetorii se furișau noaptea în zona unde locuiau fără a face gălăgie și a trezi bolnavii sau a deranja personalul medical.
„La Roma am întâlnit un cuplu de oameni ai străzii care dormeau într-un spital, într-o aripă dezafectată. La mijlocul spitalului dormeau ei, sus erau medici, jos erau medici. Medicii erau ok cu situaţia. Erau acolo oameni din Albania, tineri din România. Acolo am dormit o noapte cu ei. A fost o experienţă pe care o văd şi acum şocantă”, spune Victor.