0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

ALTE vremuri… Nu a avut nicio legătură cu Bistrița în timpul vieții, dar a fost ucis aici, în Revoluție

Puțini știu, și mai puțini își amintesc – dar în cimitirul evanghelic din centrul orașului este înmormântat un faimos conte care a luptat în Revoluție și și-a pierdut viața pe aceste meleaguri. A fost singurul ofițer care a murit în singura confruntare dusă în apropierea Bistriței. Ieri s-au împlinit 199 de ani de la nașterea sa…

 

Deși bistrițenii nu au fost implicați direct în mișcările revoluționare de la 1848, în apropierea orașului, la Crainimăt, s-au dat lupte aprige între trupele austriece și cele maghiare. Unul dintre eroii acestor lupte este înmormântat în cimitirul evanghelic.

Este vorba de contele Wolf Baudissin Zinzendorf – singurul ofițer care și-a pierdut viața în lupta de la Crainimăt în timpul Revoluției din 1848-1849, iar familia sa i-a ridicat aici o piatră funerară impozantă, acum ascunsă de monumentele din față, și ele copleșite de iederă…

Contele Baudissin, provenea dintr-o familie nobilă germană, cu rădăcini străvechi în arta războiului, fiind născut pe 19 septembrie 1819 în Pesen, ducatul Holstein, în nordul Germaniei. S-a înrolat în armata habsburgică, așa cum cerea tradiția familiei sale iar „în timpul Revolutiei de la 1848/49 a fost trimis cu Regimentul 5 de Dragoni „Printul Eugen de Savoia”, o unitate de cavalerie de elită, în Transilvania pentru a lupta contra trupelor revoluționare maghiare care ocupaseră Transilvania”, arată istoricul Gunter Klein într-un studiu intitulat „În oglinda pietrelor funerare”.

Potrivit acestuia, Contele Baudissin a făcut parte dintr-un comandament care a intrat în Transilvania prin pasul Tihuța, urmând ca, alături de grănicerii de la Năsăud, să elibereze Bistrița din mâna maghiarilor. Aceștia s-au retras din oraș la Crainimăt, acolo unde a și avut loc singura confruntare.

„În dimineata zilei de 18 februarie 1849, trupele imperiale au început asaltul asupra Crainimătului și au izbutit să pătrundă în sat. Trupele maghiare s-au retras spre Șieu-Măgheruș iar locotenentul-major, contele Wolf Baudissin a primit ordinul de a urmări cu un pluton de dragoni, trupele maghiare care se aflau în retragere. În fruntea cavaleriștilor săi, Baudissin s-a îndepărtat prea mult de soldații săi și a fost surprins de un grup de husari maghiari care l-au ucis în luptă. A fost singurul ofițer habsburgic care a căzut în bătălia de la Crainimăt. În afara lui Baudissin, austriecii au mai pierdut 5 soldați la Crainimăt, iar alți 13 au fost răniți. Deoarece era evanghelic de religie, superiorii lui Baudissin au decis să-i aducă trupul neînsuflețit la Bistrita, unde și-a găsit ultima odihnă în Cimitirul Evanghelic C.A. din oraș”, mai povestește Gunter Klein.

ALTE vremuri. Momente tragi-comice la Bistrița, în 9 septembrie 1940: Cea mai amară farsă din istoria orașului

ALTE vremuri: Pedepse aspre pentru bistrițenii care nu vând produse de calitate…!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...