Puțini știu, și mai puțini își amintesc – dar în cimitirul evanghelic din centrul orașului este înmormântat un faimos conte care a luptat în Revoluție și și-a pierdut viața pe aceste meleaguri. A fost singurul ofițer care a murit în singura confruntare dusă în apropierea Bistriței. Ieri s-au împlinit 199 de ani de la nașterea sa…
Deși bistrițenii nu au fost implicați direct în mișcările revoluționare de la 1848, în apropierea orașului, la Crainimăt, s-au dat lupte aprige între trupele austriece și cele maghiare. Unul dintre eroii acestor lupte este înmormântat în cimitirul evanghelic.
Este vorba de contele Wolf Baudissin Zinzendorf – singurul ofițer care și-a pierdut viața în lupta de la Crainimăt în timpul Revoluției din 1848-1849, iar familia sa i-a ridicat aici o piatră funerară impozantă, acum ascunsă de monumentele din față, și ele copleșite de iederă…
Contele Baudissin, provenea dintr-o familie nobilă germană, cu rădăcini străvechi în arta războiului, fiind născut pe 19 septembrie 1819 în Pesen, ducatul Holstein, în nordul Germaniei. S-a înrolat în armata habsburgică, așa cum cerea tradiția familiei sale iar „în timpul Revolutiei de la 1848/49 a fost trimis cu Regimentul 5 de Dragoni „Printul Eugen de Savoia”, o unitate de cavalerie de elită, în Transilvania pentru a lupta contra trupelor revoluționare maghiare care ocupaseră Transilvania”, arată istoricul Gunter Klein într-un studiu intitulat „În oglinda pietrelor funerare”.
Potrivit acestuia, Contele Baudissin a făcut parte dintr-un comandament care a intrat în Transilvania prin pasul Tihuța, urmând ca, alături de grănicerii de la Năsăud, să elibereze Bistrița din mâna maghiarilor. Aceștia s-au retras din oraș la Crainimăt, acolo unde a și avut loc singura confruntare.
„În dimineata zilei de 18 februarie 1849, trupele imperiale au început asaltul asupra Crainimătului și au izbutit să pătrundă în sat. Trupele maghiare s-au retras spre Șieu-Măgheruș iar locotenentul-major, contele Wolf Baudissin a primit ordinul de a urmări cu un pluton de dragoni, trupele maghiare care se aflau în retragere. În fruntea cavaleriștilor săi, Baudissin s-a îndepărtat prea mult de soldații săi și a fost surprins de un grup de husari maghiari care l-au ucis în luptă. A fost singurul ofițer habsburgic care a căzut în bătălia de la Crainimăt. În afara lui Baudissin, austriecii au mai pierdut 5 soldați la Crainimăt, iar alți 13 au fost răniți. Deoarece era evanghelic de religie, superiorii lui Baudissin au decis să-i aducă trupul neînsuflețit la Bistrita, unde și-a găsit ultima odihnă în Cimitirul Evanghelic C.A. din oraș”, mai povestește Gunter Klein.
ALTE vremuri: Pedepse aspre pentru bistrițenii care nu vând produse de calitate…!