1.5 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Visul lor, mai aproape de realitate! Vor să amenajeze un sat medieval viu, în apropiere de Bistrița

Un sat medieval care să recreeze viața de zi cu zi a comunităților din Bistrița-Năsăud, cu meșteșugari români, săși, țigani și maghiari implicați în muncile câmpului, cu gastronomia specifică vremii sărbători celebrate conform unor obiceiuri străvechi – în care turiștii din toată lumea să se refugieze pentru o perioadă de timp, departe de forfota cotidiană…?! Este visul Asociației „Bistrița Medievală”, care ar putea deveni realitate în curând!

Cu sprijinul unor parteneri publici și privați potriviți, Asociația culturală Bistrița Medievală a făcut primii pași pentru demararea unui proiect turistic extraordinar și inedit în Bistrița-Năsăud.

În decursul anului 2017, Asociația Culturală „Bistrita Medievală”, Asociația Concordia Oslo, Parohia Ortodoxă Dorolea și Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” au identificat puncte comune de interes în domeniul promovării valorilor culturale și revitalizării moștenirii culturale. Au inițiat demersuri pentru transpunerea ideilor în proiecte comune sau complementare, menite să contribuie la consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Un pas decisiv în acest sens este „SEE CulTreasure” – o inițiativă bilaterală, finanțată prin Granturile SEE, în cadrul Programului RO-CULTURA, Fondul pentru relații bilaterale. Programul este implementat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Unitatea de Management a Proiectului (www.ro-cultura.ro).

Acțiunea „SEE CulTreasure” vizează întărirea relațiilor de colaborare între organizații din Norvegia și România, în vederea dezvoltării de proiecte comune în domeniul conservării și valorizării patrimoniului cultural, printr-o abordare bazată pe exploatarea inteligentă a specificului cultural local, incluzând componenta culturală a minorităților etnice.

În cadrul acestei inițiative, în perioada 18 – 22 septembrie 2018, o delegație reprezentând organizațiile române va efectua un schimb de experiență transnațional în Norvegia care va include sesiuni de lucru, vizite de studiu și schimburi de bune practici.

„Ideea se îmbină armonios cu propunerile altor entități precum Parohia Ortodoxă Dorolea care își dorește restaurarea monumetului istoric Biserica Dorolea, Asociația Concordia Oslo – care vrea să promoveze valorile culturale și să susțină revitalizarea patrimoniului cultural, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” – care urmărește dezvoltarea de ateliere meșteșugărești tradiționale…”, au precizat reprezentanții asociației Bistrița Medievală într-un comunicat.

Cele patru organizații își vor pune în comun experiența și ideile, urmând ca, în viitorul apropiat, să conceapă câteva proiecte complementare și/ sau în parteneriat, dorindu-și să aducă aproape și alte organizații interesate, din spațiul public și privat european.

Demersurile organizațiilor se vor concretiza în viitoare proiecte interconectate: inițiatorii proiectului își doresc să creeze un sat medieval viu cu scop turistic, să restaureze și să revitalizeze biserica din Dorolea, să dezvoltea ateliere meșteșugărești tradiționale, inclusiv cele specifice minorităților etnice.

*****

Înființată în cursul anului 2007, Asociația Culturală „Bistrita Medievală” contribuie la conservarea și promovarea, la nivel național și internațional, a patrimoniului cultural și istoric românesc, cu accent pe elementele de cultură din perioada medievală, din Transilvania. De-a lungul timpului, Asociația a participat sau organizat numeroase proiecte culturale precum: Serbările Bistriței Medievale 2007-2017; Zilele Medievale din cadrul Târgului Mare al Bistriței 2018; Conferințele de Istorie Medievală 2007-2009; Tabăra Medievală Bistrița 2010; festivaluri medievale în Transilvania, în calitate de partener: Cetatea Citeului 2009, 2010; Făgăraș 2009, 2015; Craiova 2010, 2017, 2018; Cluj-Napoca 2011; Oradea 2008, 2011; Brașov 2008; Zalău 2008; Caransebes 2008-2015; Aiud 2015-2016; Alba-Iulia 2015; Sebeș 2014 – 2015; Sighișoara 2013-2018; Mediaș 2015-2018; Sibiu 2012-2018; expoziții de fotografie ilustrând cele mai importante biserici medievale fortificate din Transilvania, 2009-2010; organizarea primei conferițe a celor șapte burguri medievale din Transilvania (“Sieben Burgen”), Bistrița, 2008. De asemenea, Asociația a avut o contribuție importantă în susținerea campaniei de strângere de fonduri pentru restaurarea Turnului Bisericii Evanghelice din Bistrița, distrus în cadrul incendiului din 2008.

Foto @ pixabay

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...