Toți cei 35 de funcționari și muncitori din Primăria Livezile au venit astăzi la muncă în costum popular. Nu este vreun experiment, ci așa vor angajații primăriei, în frunte cu edilul, să marcheze Centenarul. Angajații primăriei taie lemne, cosesc și curăță comuna, timp de o lună, în straie tradiționale, ca acum 100 de ani.
Timp de o lună, toți cei 35 de funcționari și muncitori din Primăria Livezile vor merge la muncă în costum popular. Așa vrea primăria, în frunte cu primarul Traian Simionca, să marcheze Centenarul Marii Uniri. Ideea i-a venit în urmă cu câteva luni și a fost adoptată, pe loc, de toți angajații instituției.
„În urmă cu trei-patru luni, într-o ședință de lucru, am avut o idee genială: cum ar fi să venim toți în costume populare timp de o lună. Toată lumea a agreat această idee. Astăzi, se pare că toți angajații comunei Livezile și-au adus costume populare. Nu am vrut să marcăm doar pentru o zi Centenarul Marii Uniri, ci o lună de zile, toți angajații Primăriei comunei Livezile, de la funcționari până la muncitori, vor veni la muncă în costum popular”, a declarat primarul Traian Simionca.
Ideea a fost pusă în practică luna aceasta. Nici luna nu a fost aleasă întâmplător, în septembrie fiind marcate și zilele comunei Livezile. Primarul vrea astfel ca angajații să marcheze Centenarul Marii Uniri și alături de locuitorii comunei.
„Am avut o surpriză să constat că sunt costume vechi și de peste 100 de ani. Am văzut costume populare de diferite culori, din diferite zone: din Maramureș, din Oltenia, din Moldova”, a mai spus edilul.
Primarul a dat la coasă în parcul din centrul comunei
Primarul comunei a apelat la o vecină, care i-a împrumutat un costum popular vechi de 70 de ani, din zona Mocodului. Acesta spune că poartă cu mândrie straiele tradiționale și le îmbracă cel puțin o dată pe săptămână, acesta continuând să danseze, meseria sa de bază. La lada de zestre au apelat majoritatea angajaților Primăriei Livezile, unii defilând cu elemente din costumul popular vechi și de 120 de ani.
„Costumul este din zona Budacu de Jos, datează din anul 1900 și laibărul este din 1890. Este cusut cu tehnica pășâtură, adică cu pas, și este cusut pe panama. La cătrințe (zadii) cipca de pe margine este făcută cu un singur ac și laibărul este pe lătură și sunt cusute mărgele. Costumul este moștenire de familie, de la stră-stră-bunica și a fost foarte bine întreținut și păstrat de către părinții mei”, a declarat Diana Guță, inspector în cadrul Primăriei Livezile.
Hainele nu au fost doar pentru paradă, după cum a spus și primarul comunei. Îmbrăcați în haine tradiționale, angajații din Livezile s-au întors la treabă: funcționarii la birouri, iar muncitorii la clădit lemne pentru iarnă și la curățat parcul din centrul comunei, pentru sărbătoarea din weekend.
Deși au în dotare și motocositoare, angajații au cosit iarba din părculeț ca acum 50 de ani, cu coasa. Primarul comunei Livezile a lăsat pentru câteva minute biroul și hârțogăraia pentru coasă. Acesta le-a arătat angajaților că se poate și cu mapa și cu sapa.
[arve url=”https://youtu.be/15bZtX96JHw” /]