Cu siguranță unul dintre cei mai revoluționari crescători de animale din țară este Petru Cătinean, un fost profesor din Ardan. Acesta a reușit să producă în micul sat din Șieu, Manchego, spectaculoasa brânză a lui Don Quijote, care se vinde în Spania cu 50 de euro kilogramul.
La marginea satului Ardan, ascunsă într-o livadă, ne întâmpină o construcție, realizată respectând parcă arhitectura zonei. Deși pare greu de crezut, aceasta adăpostește o specialitate spaniolă de brânzeturi. Este vorba despre celebra Manchego, brânza care s-a născut în La Mancha, tărâmul lui Don Quijote.
Nebunia a fost începută de către Petru Cătinean, un fost profesor și fost militar de 68 de ani, care conduce grupul de producători din Ardan de ani buni. În 2016, într-o conferință, fostul profesor venea cu această idee nebunească ce părea ireală la acea dată, mai ales că încă nu găsise o soluție pentru a păstra cele 12 grade constante necesare maturării acestei specialități.
Doi ani mai târziu, ideea este materializată, cu ajutorul unei construcții realizate de Silvania Internațional, chiar în Ardan. Depozitul pentru maturarea brânzeturilor este la subsol, temperatura necesară fiind întâlnită la 2,5 – 3 metri sub pământ, după calculele fostului profesor. Temperatura este ținută constantă și cu ajutorul unor ventilatoare, alimentate cu panouri fotovoltaice.
Primele brânzeturi au fost produse anul trecut în toamnă, iar anul acesta brânza îmbrăcată în ceară este pregătită să se bată cu mari producători de lactate. Aceasta va putea fi găsită în supermarketurile Atlantis, o bucată de 500 de grame costând 50 de lei.
„Responsabile” pentru laptele folosit pentru această specialitate sunt 5.000 de oi, care se hrănesc doar cu iarbă bio, la munte. Acest tip de brânză este realizat exclusiv din lapte de oaie, care este maturat cel puțin 60 de zile. Metoda de maturare în depozitele subterane și metoda de presare îi dă gustul inconfundabil.
„În subsol avem un depozit de maturare, iar acolo există două ventilatoare, care asigură circulația aerului, ventilatoarele fiind alimentate cu panou fotovoltaic. La solicitarea comercianților am redus calupul de la 3 kg, la 500 de grame, după buzunarul românului. Este realizată după o tehnologie din Spania, zona Mancha, unde era și cavalerul Don Quijote. Diferența între ce fac ei și ce facem noi nu e mare. Îndemn oierii să încerce să producă aceste specialități de brânzeturi, pentru că acestea doar în astfel de zone pot fi și produse, cu pășuni de munte”, explica Petru Cătinean, în cadrul întâlnirii Forumului Montan din România, când a fost prezentată oficial specialitatea de brânză.
Pentru a nu distruge substanțele nutritive din acest produs, pentru sterilizarea laptelui se folosește un dispozitiv cu ultraviolete, inventat tocmai de către părintele brânzei Manchego de Ardan.