În deschiderea Târgului Mare al Bistriţei, elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa organizează, pentru al doilea an consecutiv, Târgul Artelor, în cadrul căruia îşi vor expune spre vânzare experimentele inedite create în Atelierele de artă. Vedeta acestui târg va fi tricolorul.
Cea de-a doua ediţie a evenimentului artistic organizat prin intermediul Asociaţiei Părinţilor „Cornelius Art” şi desfăşurat în cadrul Târgului Mare al Bistriţei va avea loc în 23 şi în 24 august pe Pasajul Artelor, unde tinerii vor fi prezenţi, între orele 10:00 şi 17:00, cu cele mai interesante obiecte proprii de artă, la care au lucrat pe tot parcursul anului şcolar. Astfel, mici obiecte decorative din ceramică, vaze, plachete decorative, desene, picturi şi alte experimente vor fi scoase la vânzare, la preţuri modice, pentru toţi amatorii de artă.
Activitatea de vânzare a produselor proprii face parte din proiectul Şcoala de Vară, care începe în data de 20 august, găzduind şi în acest an un grup de elevi din Republica Moldova, dar şi alţi elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud. Şcoala de vară are două componente: una este de arte plastice, iar cealaltă de arhitectură.
Dacă anul trecut s-au pictat icoane, iar tematica a fost centrată în jurul acestora, ediţia din acest an va avea în prim-plan tricolorul românesc. Elevii vor avea libertatea de a-şi personaliza tricourile cu cele trei culori primare, cele mai reuşite modele fiind expuse ulterior spre vânzare la Târgul Artelor.
„Anul acesta, fiind Centenarul, ne propunem să imprimăm pe tricouri o combinaţie de roşu, galben şi albastru. Intenţia noastră ar fi să obţinem pe tricouri o combinaţie modernă, de artă abstractă, care să placă tinerilor, nu să imprimăm pur şi simplu steagul naţional pe tricou. Cele trei culori primare sunt folosite cu precădere în Arta abstractă şi cred că ar fi frumos ca publicul larg să descopere faptul că tricolorul poate să fie la fel de bine reprezentat în multe alte moduri moderne şi atractive, nu doar sub forma consacrată”, menţionează coordonatorul proiectului Vasile Duda, pentru Bistriţeanul.ro.
Pentru ca târgul organizat de elevi să aibă succesul asigurat, cu două zile înainte, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud predau elevilor câteva cursuri numite „Vinde Arta şi Arhitectura”, despre practica vânzării obiectelor de artă, cursuri în care tinerii sunt învăţaţi cum să-şi evalueze lucrările şi, în special, cum să şi le prezinte clienţilor.
Suma obţinută din vânzări va fi folosită ulterior pentru finanţarea unor proiecte şcolare din cadrul Liceului de Arte, dar şi pentru achiziţionarea materialelor de care elevii au nevoie în cadrul atelierelor:
„Anul trecut, din banii pe care i-am făcut în cele două zile, a fost finanţat un proiect prin care s-a făcut ţigla de la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artelor. Apoi, elevii au mai fost premiaţi din aceste fonduri. De asemenea, se iau materiale, pentru că, de exemplu, la atelierul de ceramică, trebuie să luăm lut şi alte materiale pe care nu le putem cumpăra decât într-o cantitate mai mare”, declară profesorul Vasile Duda.
Pentru cea de-a doua ediţie a Târgului Artelor, tinerii speră să aibă cel puţin succesul de care s-au bucurat anul trecut. Experimentele artistice ale elevilor Liceului de Arte vor putea fi admirate şi achiziţionate în zilele de joi şi vineri, pe Pasajul Artelor – strada Spiru Haret, scopul acestui târg fiind valorificarea creaţiilor originale ale elevilor artişti bistriţeni.
Mia Biligan