-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

O mână de penticostali salvează o Biserică Evanghelică, unică în Transilvania, pe banii lor

O Biserică Evanghelică din secolul XVIII, unică în Transilvania, se degradează încet, încet, în Monariu. O mână de penticostali încearcă să o salveze, dar este mult peste puterile lor financiare. Primăria și Consiliul Local ajută cu… vorbe.

Un arhitect militar austriac a construit în secolul XVIII, o Biserică Evanghelică, în Monariu.

„Această biserică impresionează prin unicitatea sa. Este singura Biserică Evanghelică din Transilvania care are Naos-ul rotund. Mai mult, are acoperișul din șindrilă. Este un monument de o valoare extraordinară patrimonială, istorică și turistică”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Bistrița – Năsăud, Alexandru Uiuiu.

După Revoluție, consiliul de la Sibiu a vândut biserica unui bărbat de religie penticostală. Acesta și-a vândut o mare parte din averea sa pentru a achiziționa această biserică. Ulterior achiziției, în incinta monumentului s-au desfășurat, cu regularitate, slujbele religioase ale penticostalilor.

Clădirea a început să se degradeze treptat. Cei aproximativ 30 de penticostali au făcut eforturi colosale și au strâns, timp de cinci ani, bani, ca să repare măcar acoperișul.

„Acoperișul este din șindrilă. E mult de lucru și e costisitor. Au tot strâns bani vreo cinci ani de zile și acum au început lucrările. O echipă din Maramureș se ocupă. Se va repara acoperișul pe zona principală și cea de intrare. Doar atâtea fonduri au acum. Sunt nevoie de intervenții urgente, dar dacă nu sunt fonduri, nu ai cum să faci reparațiile. Speră până la anul să mai facă rost de ceva bani, ca să mai repare una, alta”, a explicat șeful de șantier Neluțu V. pentru Bistrițeanul.ro.

Autoritățile locale ajută… cu vorbe

Penticostalii din Monariu spun că au avut promisiuni din partea primarului că îi va ajuta, încă din campania electorală. Dar au fost doar vorbe.

Am vorbit în repetate rânduri și am cerut alocarea de fonduri pentru reabilitarea clădirii. Ne-a tot amânat. Apoi a cerut un deviz de lucrări. Ca să fie cadru legal. L-am făcut, i l-am prezentat, iar apoi ne-a refuzat. Oamenii au tot insistat, dar apoi, dacă au văzut că îi tot refuză, au lăsat-o mai moale”, a mai spus Neluțu.

Conform legislației în vigoare, primăria și consiliul local au obligația de a aloca fonduri pentru reabilitarea bisericii.

Monumentele istorice au un registru dublu de proprietate. Nu contează cine e proprietarul imobilului, Biserica aceasta are o valoare istorică, turistică și patrimonială, aparținând Statului Român. Nu contează ce denominațiune o folosește. Este o valoare a Statului”, a explicat Alexandru Uiuiu.

Chiar și șeful Direcției de Patrimoniu a cerut primarului comunei Budacul de Jos să își facă datoria, dar fără niciun rezultat, până acum.

Vrem să facem și o scrisoare oficială. De asemenea, vrem și pe calea presei, pentru unicitatea și valoarea istorică a acestei biserici, să solicităm Primăriei Budacul de Jos să se implice în asigurarea fondurilor pentru reparații. Este un monument cu valoare patrimonială și turistică, iar legea 422/2001 obligă instituția primăriei și consiliul local să aibă grijă de monument. Ei trebuie să asigure reparațiile, întreținerea și funcționalitatea acestui monument. Prin lege!”, a mai spus Uiuiu.

Clădirea are nevoie de reparații urgente. Dacă autoritățile locale nu vor interveni, județul nostru va mai avea încă un monument care se degradeaza și se pierde sub „vorbele fără fapte” ale autorităților.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...