Noua conducere a Forumului Democrat German din Bistrița-Năsăud, mă refer la mai tânărul președinte Cristian Roth, a adus un suflu nou. Chestiunea trebuie privită ca o completare… E vorba, pur și simplu, de progres! Ce bună e această „rotație a cadrelor”, lecție ce s-ar cere aplicată în multe, multe alte locuri(…)Trebuie reamintit adevărul unor „elefanți” cu memoria foarte scurtă! Politica sintagmei „ a face, făcut nemțește” funcționează, oricât nu le-ar plăcea unora! Când Sașii se implică, se cunoaște! Lucru pe deplin valabil și aseară.
După titlul: „De la Bistrița Sașilor la Bistrița multiculturală”, nefericit ales, fără supărare, mă gândeam la o relatare seacă despre încă un eveniment cultural, „de bifat”. Atât! Noroc că pe foaia-program figura și numele marii noastre artiste ANITA HARTIG, altfel… Culmea că în limba germană, enunțul nu sună a titlu de teză de master sau doctorat, ci mult mai bine, infinit mai corect și mai aproape de adevăr: „Bistrița(…)oraș al Sașilor din cele 7 Cetăți – între care se numără și dragul meu oraș natal, Sighișoara – azi, un oraș al „multiculturalității”, i-aș fi spus mai degrabă al „parcursului, destinului european”. Fiind sighișorean și având foarte mulți prieteni sași, vorbind și un pic de germană și chiar „săsească”, am intuit că spectacolul de aseară va fi bine făcut, cu respect față de spectatori, față de muzică. Nu m-am înșelat.
Noua conducere a Forumului Democrat German din Bistrița-Năsăud, mă refer la mai tânărul președinte Cristian Roth a adus un suflu nou, cât se poate de firesc și de necesar.
Chestiunea trebuie privită ca o completare, nu ca o negare a ceea ce a fost. E vorba, pur și simplu de progres! Ce bună e această „rotație a cadrelor”, lecție ce s-ar cere aplicată în multe, multe alte locuri… Sala de spectacole a fost neîncăpătoare. La orele 19:00 a început un „maraton” cultural ce a trecut bine de 10 noaptea. Nu-i bai, zice chinezul, fiindcă tot ce s-a întâmplat pe scenă a fost din suflet, pentru suflete. Am avut toți de câștigat.
Manifestarea a fost rezultatul unei rodnice conlucrări a FDG-ului local cu Centrul Județean pentru Cultură, animat de neobositul manager Gavril Țărmure, cu proverbialul său simț și de fapt, să spunem lucrurilor pe nume, fler, da, fler artistic.
Două aspecte au fost în fine reliefate la microfon, pe scenă și spuse atât de Cristian Roth cât și de invitatul special domnul Harald Fratczak, viceconsulul Republicii Federale Germania la Sibiu.
Marea Unire din 1918 nu s-ar fi făcut dacă Sașii nu ar fi achiesat de bună voie la magnifica simbioză a Românilor, aceasta petrecută sub sceptrul lui Ferdinand, regele nostru… tot de origine prusacă. Diplomatul german a mers chiar mai departe și a rememorat distrugerea turnului Bisericii Evanghelice, în urma nefericitului incendiu, arhicunoscut, subliniind implicarea directă, substanțială, a Sașilor în repararea și modernizarea sa (importante fonduri bănești și procurarea directă a unor elemente de construcție sau utilaje). Bravos națiune! Așa este și trebuie reamintit mereu adevărul unor „elefanți” cu memoria foarte scurtă! Politica sintagmei „ a face, făcut nemțește” funcționează, oricât nu le-ar plăcea unora! Când Sașii se implică, se cunoaște! Lucru pe deplin valabil și aseară.
A fost o primă parte a spectacolului. Muzică de fanfară și de petrecere bavareză. Două fanfare s-au completat armonios. Prima, din Bistrița, „Blaskapelle Harmonie” a Forumului nostru german, condusă cu multă dăruire de profesorul și prietenul Cornel Moldovan și a doua, invitată din județul Alba – „Petersdorfer Blaskapelle” – din satul Petrești, de lângă Sebeș. Amândouă au sunat corect și au avut un repertoriu adecvat momentului aniversar: Centenarul Marii Uniri. La capitolul de muzică de „krinzken”-uri, adică de baluri, invitată a fost formația din Germania – Trio Saxones Plus, cu muzică tipic săsească. Muzica de fanfară o puteți auzi în videoclipurile următoare:
[arve url=”https://youtu.be/WDB2R3ZUifU” /]
[arve url=”https://youtu.be/hbbV-b5o-oo” /]
Nici la pauză nemții nu s-au dezis. S-a oferit cu larghețe, pentru toată lumea, câte un pahar de șampanie – nu de bere, cum ne-am fi așteptat! – foarte bine primit de aproape toți spectatorii. Ba chiar am auzit voci care cereau repetarea nobilului gest și la următoarele spectacole! Cedând unui gând hâtru, aș putea avansa ideea că simbolica cupă de șampanie s-a dat și pentru a-l impresiona pe domnul ministru al „vistieriei” guvernamentale, Eugen Orlando Teodorovici, prezent ieri în județul nostru și invitat la spectacol de domnul Emil Radu Moldovan, președintele consiliului nostru județean, un obișnuit al spectacolelor de bună calitate. Tot la capitolul invitați speciali trebuie să-i amintesc și pe cei 32 de artiști din care peste 20 din Germania, Polonia, China, Moldova de peste Prut, alături de ceilalți din România, aflați la Colibița într-o tabără de creație internațională, în vizită, tot ieri la Bistrița, conduși de pictorul Marcel Lupșe, alături de mulți Sași și chiar Nemți veniți în vizită în România.
A doua parte de mai bine de o oră a fost un Medalion ANITA HARTIG absolut genial și de mare încărcătură și emoție artistică despre care vă rog să-mi dați voie să vă povestesc într-un articol de suflet, în ziarul de mâine. Doar ca să vă incit, uitați-vă cum a fost răsplătită de fani și ascultați în inegalabila sa interpretare această binecunoscută arie:
[arve url=”https://youtu.be/OYbMqgOBt9U” /]
Deocamdată, vă las în compania muzicii formației Trio Saxones Plus și a fotografiilor de la Centrul cultural Dacia.
[arve url=”https://youtu.be/l_gdsO3BvW0″ /]