Azi s-a dat startul Marșului Centenarului! Începe din Alba-Iulia, iar destinația finală va fi Chișinăul, la 1 septembrie. Se traversează Carpații și Prutul, se urcă dealuri și se coboară văi, străbătând 300 de orașe și sate din România și Republica Moldova. Așa ceva nu s-a mai făcut! Și te costă 100 de lei!
2018 e Anul Centenarului. În semn de respect, unire și drag de țată, dar și dorința de unire cu Moldova, s-a pus la cale un Marș.
Acesta, sub denumirea de Marșul Centenarului, începe azi, la Alba Iulia. Destinația finală e Chișinău, unde se preconizează că se va ajunge pe 1 septembrie.
E vorba astfel de 1.300 de km, prin 300 de orașe și sate din România și Republica Moldova. Acesta este împărțit în 11 grupe a câte 100 de membri.
În Marșul Centenarului, oameni de toate vârstele și toate categoriile socio-profesionale din cele două state vor străbate succesiv 11 etape a câte cinci zile și vor înmâna sub forma unei ștafete Flacăra Unirii.
Care e traseul?
- Alba-Iulia – Teiuș – Unirea – Turda – Cluj-Napoca – Căianu Mic (1 iulie – 5 iulie)
- Căianu Mic – Comuna Cămărașu – Crăieşti – Reghin – Târgu Mureș – Bahnea (7 iulie – 11 iulie)
- Bahnea – Hoghilag – Sighișoara – Agnita – Nocrich – Sibiu (13 iulie – 17 iulie)
- Sibiu – Brezoi – Tuțulești – Mănăstirea Cozia – Râmnicu Vâlcea – Curtea de Argeș (18 iulie – 22 iulie)
- Curtea de Argeș – Domnești – Câmpulung – Cetățeni – Izvoarele – Târgoviște (24 iulie – 28 iulie)
- Târgoviște – Ion Luca Caragiale – Ploiești – Izvoarele – Măgurele – Mănăstirea Suzana (29 iulie – 3 august)
- Mănăstirea Suzana – Cimitirul Eroilor Tabla Butii – Întorsura Buzăului – Vama Buzăului – Covasna – Ojdula (5 august – 9 august)
- Ojdula – Parcul Natural Putna-Vrancea – Soveja – Mărăști – Mărășești – Tecuci (11 august – 15 august)
- Tecuci – Ghidigeni – Bârlad – Gara Roșiești – Vaslui (17 august – 20 august)
- Vaslui – Comuna Solești – Ciortești – Poieni – Iași (21 august – 24 august)
- Iași – Ungheni – Cornești – Călărași – Lozova – Mănăstirea Căpriana – Strășeni –Chișinau (26 august – 1 septembrie)
Fiecare participant va primi tricouri, șapcă, pelerină, o fișă cu instrucțiuni, date de contact și harta traseului pentru etapa curentă.
„O zi în Marșul Centenarului înseamnă mișcare fizică în mijlocul naturii, relaxare, seri de chitară, gașcă de prieteni, rememorarea tuturor cântecelor patriotice, proiecții de film, noi cunoștințe, acces la realitățile românești din «teren», focuri de tabără, lansare de lampioane, întâlniri cu autoritățile, spectacole – toate acestea în fiecare etapă, în zile cu nu mai mult de 30 de kilometri parcurși. Cazarea se va face în regim de cămin, hostel sau cort, în funcție de regiunea în care ne cazăm. Cu numai 100 de lei vei putea cunoaște la pas țara întreagă!”, spun organizatorii.
Mai multe informații puteți găsi AICI.