Cu o tradiție mai veche de 50 de ani, Sărbătoarea Călușarilor Blăjenari este un obicei de o importanță majoră pentru localnici și nu numai. Sâmbăta aceasta începând cu orele 12:00 se va da startul activităților desfășurate în acest sens, în satul cunoscut pentru perpetuarea acestui obicei, Blăjenii de Sus.
Chiar lângă căminul cultural va fi amenajat un loc unde vor avea loc spectacole de muzică și dans. Pentru că localnicii își promovează nu doar tradițiile, ci și valorile locale, diferiți soliști vor interpreta muzică populară, specifică zonei. Printre aceștia se numără surorile Mălina și Diana Pop, Violeta Ioana-Todoran și Mititean Diana-Adelina. Nici lista invitaților nu se lasă mai prejos, astfel încât vor cânta și încânta nume precum Cristina Bugnar sau Bogdan Berbecar. Cireașa de pe tort vor fi ansamblurile folclorice „Păunița” din Sîngeorz-Băi și „Plaiuri Someșene” din Feldru.
Vor fi puse la dispoziție standuri cu mâncare și băutură așa că participanții nu trebuie să își facă griji dacă îi ia foamea în timp ce urmăresc spectacolele.
Obiceiul s-a format în jurul unui joc călușeresc cu elemente coregrafice unice, promotorii fiind voluntarii echipei de pompieri locali ai acelor vremuri și a continuat de-a lungul timpului devenind o sărbătoare tradițională. Scopul păstrării acesteia este de a transmite generațiilor care vin noțiunea de tradiție, folclor și autenticitate.
Poveștile despre călușari sunt nelipsite din orice casă bătrânească sau cătun românesc. Deși datele referitoare la aceștia sunt puține, se știe faptul că dansul specific se execută în săptămâna dinaintea Rusaliilor și are scop tămăduitor. Dansul era prezent în timpurile vechi în Moldova, Oltenia, dar și Transilvania!
„Astăzi, tinerii blăjenari au misiunea de a duce mai departe această tradiție locală, dar mai ales de ai da un suflu nou acesteia, astfel păstrând viu obiceiul locului, în acest sens fiind susținuți de către organizația de tineret a Partidului Național Liberal în tot ceea ce înseamnă logistică necesară și organizare. Astfel suntem bucuroși și totodată onorați că putem contribui la păstrarea și continuitatea acestui frumos obicei”, spune Florin Moldovan, unul dintre organizatori.
În trecut, o astfel de sărbătoare a mai avut loc în satul Budacul de Sus în cadrul unui festival interjudețean.
Marina Coroian