După Via Maria Theresia, Tășuleasa Social merge mai departe și își pune în cap să amenajeze un traseu de 950 de kilometri, care practic traversează țara de la Drobeta Turnu Severin la Putna. Experiențele primilor temerari care parcurg acest traseu sunt împărtășite sub forma unui jurnal virtual.
Tășuleasa Social a trecut anul acesta la o altă etapă și și-a pus în cap, alături de voluntarii săi, să amenajeze un traseu care se întinde pe 950 de kilometri, de la Drobeta Turnu Severin la Putna. În total, drumul străbate 10 județe.
Acesta poate fi parcurs în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, în funcție de determinarea și pregătirea călătorului. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre locurile de cazare și unde se poate lua masa în apropiere, informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.
„Ne-au inspirat potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, am văzut că astfel de drumuri au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau. Via Transilvanica este un drum curajos, fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților”, se arată pe site-ul oficial al proiectului.
Drumul respectiv urmează să fie marcat cu elemente de identificare, care să permită buna orientare a călătorului. De asemenea, vor fi și detalii despre gradul de dificultate al traseului.
Întrucât drumul se întinde pe 950 de kilometri, acesta va fi amenajat în mai multe etape. În 2018 vor fi gata primii 100 de km – Putna Pasul- Pasul Tihuța.
Primii care au luat la pas acest traseu deocamdată neamenajat au fost tocmai temerarii Tășuleasa Social – Alin Ușeriu, fostul ministru al Educației Mircea Miclea, Toma Farcane și Voicu Bojan.
Peripețiile de care au parte cei patru sunt împărtășite cu internauții în cadrul unui inedit jurnal online. Potrivit ultimului raport, cei patru s-au bucurat de minunățiile și omenia oamenilor de la Șieuț și Monor…
„Drumul peste dealuri de la Șieuț la Monor trece printr-un basm de flori și câmpuri de lucernă, ca un vis transilvan la capătul căruia domnul primar, bronzat și în ținută sport ne așteaptă cu o pălincă galbenă de prune ținută 5 ani în butoi de dud. Un nou festin memorabil reîncepe, iar Primăria se umple rapid de țoale și corturi întinse la uscat”, notează călătorii.
Călătoria a început în data de 14 iunie, iar punctul de pornire Pasul Tihuța, Tășuleasa Social. Până acum, cei 4 au parcurs Drumul Romanilor și au ajuns în localități precum Bistrița-Bârgăului, Orheiul Bistriței, Cușma, Monor sau Șieuț.
Foto: Tășuleasa Social