16 minute i-au fost suficiente pentru a convinge un juriu că este cel mai bun chitarist și că merită un cadou extraordinar în valoare de 1.500 de euro, construit de un invitat de onoare din Scoția…
La București s-a încheiat zilele trecute ediția a VI-a a Concursului Internațional de Chitară Clasică „TALENTE ÎN AFIRMARE”, eveniment la care au participat peste 100 de concurenți. Concursul a fost organizat de Asociația „Deschideri spre viitor” care și-a propus să asigure cadrul stimulativ atât de necesar tinerilor pentru exprimarea personalității lor artistice, posibilitatea să exerseze și să parcurgă experiențe interpretative în fața unui juriu obiectiv, dar și să intre în contact direct cu un public numeros.
Concursul „TALENTE ÎN AFIRMARE” a fost structurat pe 2 secțiuni – „Performanță” (3 categorii distincte cu elevi cu vârste între 8 si 19 ani) și „Hobby” – secțiune destinată începătorilor în studiul chitarei și tuturor celor ce iubesc instrumentul și își dedică timpul liber interpretării muzicale ca amatori.
După ce a câștigat – cu doar câteva zile înainte – premiul 1 la concursul național „Lira de Aur”, chitaristul Alexandru Grecu și-a confirmat și la București valoarea – devenind câștigătorul categoriei „C” (15-19 ani) în cadrul secțiunii „Performanță” și cucerind locul 1. A fost cel mai bun concurent al acestei ediții la care invitat de onoare a fost lutierul Samuel de Sousa din Scoția care a oferit drept premiu o chitară clasică special construită pentru ediția a VI-a a Concursului Internațional de Chitară Clasică „TALENTE IN AFIRMARE” în valoare de 1.500 euro. Valorosul instrument a fost dăruit câștigătorului Alexandru Grecu. Pe lângă acest premiu, bistrițeanul a fost invitat să susțină un concert de chitară clasică „Concerte-Cartografii Sonore” la Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi (în octombrie 2018), la Bucuresti.
[arve url=”https://youtu.be/pgEPv_jwKPc” /]
Juriul la secțiunea „Performanță” a fost format din personalități de renume din domeniul chitarei clasice din Romania:
- compozitor, conferențiar universitar doctor Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu de la Universitatea Națională de Muzică din Bucuresti (Alex Grecu a câștigat locul 1 și premiul special al juriului cu piesa „Tarantela” de Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu la Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești „Sigismund Toduță” desfășurat luna trecută la Bistrița).
- Liviu Georgescu, președinte al Fundației Române de Chitară, organizator și director al Festivalului Internațional de Chitară Clasică Sinaia și Festivalul Internațional „Eduard Pamfil„ din București, profesor la Colegiul Național „George Enescu” din București.
- Beke Istvan, asistent universitar doctor la Universitatea de Muzica „Gheorghe Dima din Cluj Napoca și președinte al Asociației „Harmonia Cordis” și organizator al Festivalului Internațional de Chitară „Harmonia Cordis” din Târgu Mureș.
- Eugen Mang, producător muzical, director general al Casei de Producție „E& E Music Production Management”, cadru didactic, specializarea chitară clasică.
- Tudor Niculescu-Mizil, profesor doctor, director și organizator al acestui concurs, specializarea chitară clasică.
- Diana Gheorghiu, doctor în muzică, compozitor, co-fondator al Academiei și Festivalului „ICON Arts”, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
- Aurelian Andrei, profesor la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, specializarea chitară clasică.
Alexandru Grecu este elev în clasa a X-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” și este pregătit de profesorul Valentin Pop.