„Tot ce veți cere cu credință, prin rugăciune veți primi... În acele ceasuri cumplite am trimis către Dumnezeu multe rugăciuni, iar după aceea, alte nenumărate rugăciuni… Și faptul că astăzi stăm în această biserică ne demonstrează faptul că Dumnezeu ne-a auzit… Situația noastră era cunoscută în toate colțurile țării, iar când m-am prezentat la un oficiu în București, unde aveam treabă legată de restaurarea bisericii, funcționarul căruia m-am adresat, când a auzit de Biserica Evanghelică din Bistrița – a spus «Ah, sunteți preotul bisericii arse…». Solidaritatea a fost cuprinzătoare și imensă… Faptul că ne adunăm de 10 ani, în fiecare 11 iunie, este un semn al acestei solidarități. Mulțumesc tuturor pentru ea…”, a mărturisit emoționat preotul Johann Dieter Krauss – astă seară, când s-au împlinit 10 ani de la devastatorul incendiu care a mistuit turnul Bisericii Evanghelice și marcat destinul unui oraș întreg…
[arve url=”https://youtu.be/GMJCZTuyxrk” /]
În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 19:40, a fost înregistrat primul apel la 112: „Atunci a început lupta și minunea de la Bistrița”, a mai spus preotul Johann Dieter Krauss, amintind și de lentul proces de vindecare a „inimii arse a Bistriței”, pomenind și de incendiile care există în sufletele oamenilor sau incendiile din societate. În final preotul a mulțumit tuturor celor care au contribuit la reconstrucția Bisericii Evanghelice și tuturor celor care au participat la evenimentul de astăzi…
Incendiul din iunie 2008 a distrus șarpanta și învelitoarea turnului care s-a prăbușit – o parte în exteriorul turnului, iar cea mai mare parte în interior, peste bolta care acoperă sala muzeu de la baza turnului. Au fost distruse și planșeele din lemn de la nivelele intermediare, fapt care a dus la prăbușirea clopotelor și a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins și la șarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei șarpante gotice.
Au participat preotul protopop Alexandru Vidican, reprezentând Biserica Ortodoxă Română, preotul greco-catolic Vasile Frişan, Peter Andras de la Oficiul Parohial Reformat, Peter Gered, reprezentantul credincioşilor romano-catolici din Bistriţa, Ioan Ardelean, reprezentantul Bisericii Baptiste şi Victor Câmpean, reprezentantul credincioşilor penticostali.
La ceremonie au participat viceprimarii orașului, politicieni, oameni de cultură și alți bistrițeni care au dorit astfel să-și demonstreze susținerea și simpatia față de simbolul orașului. Și primarul Ovidiu Crețu a evocat deznădejdea din ochii înlăcrimați ai bistrițenilor care au fost martori muți ai incendiului, amintind și de investițiile masive care au urmat după tragedie, de mobilizarea extraordinară de care au dat dovadă mii de bistrițeni de pretutindeni, dar și de liftul devenit o atracție unică pentru turiști sau de restaurarea care va începe curând în interiorul bisericii.
După ce feţele bisericeşti au rostit scurte binecuvântări adresate Bistriţei, judeţului şi oamenilor care îl locuiesc – într-o emoţionantă ceremonie devenită deja tradiţie, toţi cei prezenţi au rostit „Tatăl Nostru” în română, maghiară şi germană, ţinându-se de mână.