În urmă cu puțin timp au fost găsite 62 de recipiente cu azotat de argint, în apropierea unei foste fabrici din zona industrială a Bistriței. Pompierii intervin în acest moment pentru înlăturarea substanței periculoase.
Substanța a fost descoperită de către polițiștii de la biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în cursul zilei de astăzi, în apropierea unei foste fabrici din zona industrială, situată în apropiere de Leoni 2. Se pare că ar fi vorba despre azotat de argint. Substanța se bănuiește că ar fi fost folosită chiar la fabrica din apropiere, care nu mai funcționează de ani buni. Aceasta a fost descoperită printre resturi de construcții, depozitate în apropierea fostei fabrici.
„La data de 4 iunie polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în colaborare cu Garda Națională de Mediu – Serviciul Comisariatului Bistrița-Năsăud au organizat și desfășurat o acțiune pe linia protecției mediului, pe raza municipiului Bistrița. În urma activităţilor desfăşurate, echipele de control au descoperit 62 de recipiente cu volum între 150 ml și 3 litri, dintre care 4 aveau inscripția «azotat de argint», restul fiind substanțe neidentificate, posibil periculoase. Astfel, polițiștii s-au sesizat din oficiu și fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri»”, a declarat Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.
La fața locului au fost chemați pompierii militari de la ISU, dar și echipajul Chimic, Bactereologic, Radiologic și Nuclear de la ISU Maramureș.
„A fost solicitat sprijinul ISU BN și a echipajului CBRN din cadrul ISUJ Maramureș, în vederea cercetării zonei contaminate și prelevarea de probe pentru identificarea substanțelor chimice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud, Marius Rus.
Substanța periculoasă este prelevată de la fața locului și urmează să fie preluată de o firmă specializată. Perimetrul a fost izolat, iar accesul este interzis.
Proprietarul terenului pe care a fost găsită substanța riscă chiar închisoarea, infracțiunea pedepsindu-se cu închisoare de la 2 la 7 ani.
[arve url=”https://youtu.be/lbaajXOH5nQ” /]