Nu ne-am pus prea des problema asta: nu avem timp să ne întrebăm măcar din când în când cât de greu o fi pentru un copil să trăiască în lumea unor adulți mereu grăbiți, disperați să facă bani, dispuși să sacrifice lucruri atât de importante și simple de dragul unei profesii care în final îi stoarce de puteri, fără să le ofere satisfacții prea multe…
Căci dacă măcar două, trei minute pe zi ne-am pune cu adevărat în mintea copiilor, ne-am juca de-adevăratelea cu ei sau le-am înțelege realmente nevoile și frământările – lumea noastră ar fi arătat deja altfel…
Zilele Scenica s-au încheiat ieri seară, la Centrul Cultural Dacia cu un impresionant spectacol intitulat Mașina Timpului – o tulburătoare provocare în care adulții au fost invitați să mediteze puțin asupra devastatorului timp, în formule și întrebări mai mult decât încuietoare: mai aveți timp – timp să faceți / să cuceriți / să câștigați și mai mulți bani, timp să vă jucați, să citiți, să deveniți populari și iubiți?
În spectacol, așa cum cei de la Scenica ne-au obișnuit deja, au fost introduse și secvențe de film – iar printre cele mai impresionante imagini s-au numărat și cele realizate în preajma pompierilor și a salvatorilor de pe ambulanțele pe care le vedem zilnic traversând orașul în goană. Oamenii care lucrează acolo au fost întrebați de copiii de la Scenica: oare cât timp îi ia focului să transforme totul în scrum? Cât timp vă amintiți o tragedie? Cât timp este necesar ca să v-o scoateți din suflet? Cât timp ar trebui să aibă o zi ca să fiți cu adevărat senini…? De ce nu mai avem timp? Ce înseamnă, pentru voi timpul…?
„Timpul, uneori, poate să fie diferența între viață și moarte…”
Au fost două zile maraton de spectacole de teatru, film, balet și dans contemporan la Scenica și la Centrul Cultural Dacia, iar cei care au avut curiozitatea și înțelepciunea să le privească atent și să le înțeleagă cu sufletul deschis – au înțeles, într-un sfârșit, că optimismul nu este un noroc și nici o întâmplătoare stare de moment, ci cu adevărat un mod deliberat de a fi, iar pentru câteva minute măcar s-au trezit minunându-se cât de greu este să fii copil cu picioarele pe pământ, într-o lume în care oamenii mari nu mai au răbdare și par mereu loviți de streche, nu mai sunt demult cuminți, nu pricep nicicum că lacrimile unui copil (indiferent de motiv) sunt la fel de reale și dureroase ca nervii urlați ai unui adult și, în definitiv, nici nu mai reușesc să-și țină promisiunile…
[arve url=”https://youtu.be/76N0ss2NabY” /]
Zilele Scenica – desfășurate în acest an pentru copiii cu părinți cuminți – au fost concepute și generos coordonate de Dora Baba, Daniela Hasiade și Mihaela Culda – care, alături de alte ajutoare nevăzute din umbră – au reușit să ne dezvăluie și de această dată o lume fermecată, în care minunile sunt aievea și se văd cu ochiul liber, o lume în care nimeni nu te ceartă dacă preferi să trăiești în vis – în care poți crea noi lumi și zborul ți-e permis…
Zilele Scenica au debutat ieri, chiar de 1 iunie cu un spectacol de teatru matineu intitulat „Tu ce-ai visat astă noapte?” și cu vernisajul expoziției de pictură și desen „Se poArtă culoarea”. Ambele evenimente s-au desfășurat la sediul Scenica de pe strada Petre Ispirescu Nr. 15 B, de la orele 11 și 17.
Astăzi, la Centrul Cultural Dacia au avut loc spectacolul de teatru și film Cutia poștală (de la ora 11:00), iar de la ora 17:00 – spectacolul de balet și dans contemporan Ce eRAI – o poveste dedicată mămicilor de pretutindeni și mai ales celor din sufletul nostru, despre care puteți reciti detalii esențiale AICI.
[arve url=”https://youtu.be/DjdaIzhc8yQ” /]
Zilele Scenica s-au încheiat astă-seară, la ora 20:00, cu spectacolul de teatru și film Mașina Timpului: o poveste despre ziua Sofiei, cu invitați – prieteni care sunt (sau vor să pară) adolescenți și care, de plictiseală, inevitabil ajung să „intre” pe telefoane… Pe internet este în vogă un concurs la care sunt invitați să câștige o călătorie cu mașina timpului… Ce a ieșit a fost răscolitor până la lacrimi…