0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO: „Mi-au scăzut nota la purtare pentru obscenitate publică și distrugerea recoltei poporului…”

Într-o noapte am văzut un satelic rusesc. Culegea din Calea Lactee vise interzise și scria pe cer într-o limbă necunoscută… Apoi m-au pus în genunchi pe grăunțe de porumb până au încolțit în mine și am început să arunc în ei cu știuleții lui Creangă… Mi-au scăzut nota la purtare pentru obscenitate publică și distrugerea recoltei poporului care trebuia să învețe parapsihologie, telepatie, socialism științific și cum se pune corect în propoziție secera și ciocanul…

Fragmentul poetic de mai sus îi aparține scriitorului și medicului Adrian Sângeorzan, prezent ieri seară la Bistrița, la Casa Cărții „Nicolae Steinhardt” unde a prezentat și a citit publicului din cel mai recent volum de versuri: Geografia lucrurilor – un impresionant tablou traversat de nostalgie și ironie, lipsit de patetism, o incursiune într-o geografie interioară a lucrurilor mărunte – care poate fi lecturat ca un singur amplu poem, dar care rezistă și în fiecare fragment poetic care îl compune, după cum a remarcat, în deschidere, Dan Coman care, alături de scriitoarea Carmen Firan, soția medicului Adrian Sângeorzan, a prezentat pe scurt volumul publicat de Editura Charmides.

[arve url=”https://youtu.be/sIVhqBlUZwY” /]

Adrian Sângeorzan s-a născut la Bistrița, a absolvit Colegiul „Liviu Rebreanu” și Facultatea de Medicină din Cluj, iar din 1991 trăiește la New York, unde profesează ca medic specialist în obstetrică și ginecologie. Între vizite și gărzi medicale își face timp să scrie cărți care iscă certuri între critici sau sunt de-a dreptul iubite de prieteni și pacienți.

Am citit foarte mult, am scris chiar și atunci când eram în România, dar nu am simțit niciodată ambiția de a publica sau dorința de a face caz din chestia asta… am publicat mult mai târziu, după 40 de ani, după ce s-au așezat lucrurile în viața mea, după o anumită experiență de viață, nu neapărat toată plăcută și lipsită de traumatisme… Mulți s-au uitat la mine ca la un fel de anomalie, ce m-a apucat să scriu la 40 de ani, inclusiv familia mea, toți au sperat că îmi va trece…”, ne-a mărturisit scriitorul care a părăsit România la 36 de ani, în urma unui pariu cu sine însuși: și-a acordat trei ani, a decis că dacă nu va reuși în acest interval de timp – se va întoarce în țară, însă a câștigat pariul și nu s-a mai întors…

Inițial visa să ajungă în Germania, s-a antrenat o vreme ca să treacă Dunărea înot, dar a venit Revoluția din 1989, iar dupa ce i-au șuierat câteva gloanțe pe la ureche și a asistat la câteva discursuri post-revoluționare, și-a făcut pașaport, iar întâmplarea a făcut ca din greșeală bistrițeanul să primească viza din partea Consulatului american. Așa s-a trezit la New York, după ce vizitase Niagara de pe partea canadiană, fiind reținut la graniță și ulterior blocat la Montreal într-un lagar de emigranți. După nouă luni și-a luat inima în dinți și a trecut ilegal granița în SUA, unde a fost din nou prins și arestat. Povestea întortocheatei sale emigrații și a experienței ca doctor este savuros descrisă în prima carte de proză semnată de Adrian Sângeorzan – Între doua lumi – Povestirile unui doctor de femei (publicată la Scrisul Românesc, în două ediții).

[arve url=”https://youtu.be/By_UdRj281g” /]

Adrian Sângeorzan, pe nedrept prea puțin cunoscut în orașul natal, s-ar putea lăuda cu un destin de poveste, o uriașă experiență de viață și câteva cărți extraordinare care au lăsat semne adânci în conștiința celor care le-au citit. Adrian Sângeorzan este autorul volumelor de poezie în ediție bilingvă româno-engleză Pe viu, Tatuaje pe marmoră, Anatomia Lunii și Voci pe muchie de cuțit (exquisite corpse cu Carmen Firan). A publicat și volumele de povestiri Între două lumi – Povestirile unui doctor de femei, Bătaia pe umăr și Drumuri (publicate de Scrisul Românesc), Între femei (Curtea veche), dar a publicat totodată și romanele Vitali și Circul din fața casei – o carte despre copilăria și adolescența sa în Bistrița care a făcut multă vâlvă în spațiul bucureștean.

Volumul Geografia lucrurilor, scris febril, de-a lungul a trei luni de zile pline de inspirație, în New York, poate fi cumpărat de la Librăriile Aletheia din Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...