Cine ar fi crezut că vom putea cumpăra paste sănătoase, fără aditivi, produse chiar în orașul nostru? Dana Andron a făcut acest lucru posibil, după ce a renunțat la job și a pus pe picioare un atelier de paste.
Paste made in Bistrița-Năsăud! Le găsiți în fiecare weekend la târgul de lângă Biserica Evanghelică. În spatele acestui proiect se află bistrițeanca Dana Andron, care și-a investit economiile, timpul liber și toată energia pentru ca bistrițenii să aibă ocazia să guste paste artizanale, făcute local.
Această afacere a luat naștere dintr-o mare pasiune pentru paste. Dana a început prin a-și aduce paste din Italia pentru consumul personal și a ajuns să le facă singură. Nu se inspiră din vreo rețetă italiană, ci tocmai din banalii tăieței, pe care îi face de când era mică alături de bunică și mamă.
A început timid, prin a face paste pentru consum propriu și pentru prieteni și a testat mai apoi și piața la târgul local. I-a dat aripi tocmai feedback-ul pozitiv. Cei care cumpărau o pungă de paste de la ea reveneau și o căutau.
Să nu mai punem la socoteală faptul că Dana le pune la dispoziție, pe Artisanal Pasta, și rețete celor care ar mânca paste, dar n-au idei.
„Suntem fani paste, paste cu orice, cu legume sau cu carne. Cumpăram paste, am adus inclusiv din Italia, însă la un moment dat am zis să încep să le fac eu, mai ales că fac de când mă știu cu mama tăieței pentru supă. Apoi am zis: ce-ar fi să îmi iau o mașină mică de făcut paste? Am învățat și procesul de facere a lor. Am chemat prietenii la masă, cărora le-a plăcut foarte mult și m-am gândit: Ce-ar fi dacă aș transforma asta într-o afacere?”, explică bistrițeanca.
„Minunea” culinară cu doar trei ingrediente
Pastele realizate de Dana n-au văzut niciun aditiv sau chimicală. Singurele ingrediente folosite de bistrițeanca de 36 de ani sunt făina, ouăle și un praf de sare. Făina este adusă direct de la moară și nu conține aditivi, iar ouăle sunt și ele din producție locală.
Momentan, Dana face tagliatelle și popularii tăieței pentru supă. Aceasta a încercat și câteva sortimente pentru vegetarieni sau pentru cei care vor să îi „păcălească” pe cei mici să mănânce legume. Este vorba despre tagliatelle cu spanac, sfeclă, morcov sau verdețuri.
„Spanacul este foarte benefic, sfecla și morcovul la fel. Ideea mea a pornit de la a mânca sănătos și produs la noi, fără E-uri și altele. Inclusiv făina o iau direct de la moară, fără amelioratori”, spune Dana.
Pastele sunt făcute parțial manual, Dana ajutându-se și de o mașină mică de făcut paste. Pentru ca o pungă de paste să ia naștere are nevoie de 3-4 zile. Acestea sunt frământate, lăsate la dospit, întinse, tăiate și uscate natural.
O pungă de paste costă 7 lei, însă merită toți banii, gustul acestora rivalizeazând cu cele produse în Italia, țara mamă a pastelor.