Niculaie Damian a studiat medicină veterinară în tinerețe, acum este pensionar, dar la cei 74 de ani ai săi face sport cât un tânăr de 20: în fiecare luni și miercuri predă dans pe role pe unul dintre terenurile Colegiului „Liviu Rebreanu”, dând lecții nu doar prichindeilor de la grădiniță – ci și mămicilor sau pensionarelor care vin chiar și din Cluj sau se interesează din Timișoara de programul acestuia.
Din 2013, când l-am văzut prima oară plutind grațios pe role, într-o parcare dintre blocuri, învățându-i pe copii gratuit secretele rolelor – doctorul Niculaie Damian a cunoscut o ascensiune constantă. A fost invitat să predea copiilor la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, la Palatul Copiilor sau la Colegiul „Andrei Mureșanu”, iar în Săptămâna Altfel a fost invitat să-i învețe pe copii să danseze pe role și la Colegiul „Liviu Rebreanu”.
„Au acolo un teren foarte bun pentru role, așa că mi-am luat inima-n dinți, am depus o cerere la Consiliul de Administrație și mi-au aprobat ca de două ori pe săptămână să fac repetiții… Vine cine vrea, vin copii de la grădinița de peste drum, vin elevi de la Liviu Rebreanu, vin mămicile lor, m-au sunat părinți din Bârgău, din Cluj și chiar din Timișoara să mă întrebe când ar putea să vină…”, ne-a povestit patinatorul care – deși nu cere bani pentru cursurile sale – a investit din economiile sale, cumpărând o boxă portabilă pe care să pună muzica necesară dansului.
Cum a început totul
Era student la Medicină veterinară când, în Cluj, pe un lac înghețat, a asistat la câteva repetiții ale unor patinatori profesioniști. „Numai că eu eram student sărac, nu-mi permiteam să dau banii pe asemenea cursuri, dar pasionat cum eram de patinaj – am început să mă învârt în jurul lor, am tot furat din scheme, până când unul dintre instructori m-a remarcat, și, impresionat de încăpățânarea mea, a zis că-mi arată câteva figuri fără bani…”
Așa se explică faptul că domnul Niculaie Damian este nelipsit iarna de pe patinoarul din spatele spitalului, și pentru că i-a lipsit vara mișcarea pe care o făcea iarna – a trecut la role, descifrând și secretele acestora și reușind să le transmită mai departe și altor bistrițeni interesați. „Vin și două inginere din Cluj, și manageri, și pensionare și copii de 5, 6 ani care nu s-au mai dat pe role până acum… Oricine poate să vină…”
[arve url=”https://youtu.be/0pF-Twu-lac” /]
Sfaturi pentru părinții care nu vor să dea banii de pomană
Dacă vor să le cumpere role copiilor, părinții ar fi bine să știe că există anumite criterii de respectat și în alegerea acestora: dacă le folosesc la viteză, diametrul roților trebuie să fie peste ‘80, dacă rolele se folosesc la dans artistic, diametrul roților trebuie să fie mai mic – de la 72, 74 până la 76. Pentru sporturile extreme se folosesc alte role, capabile să susțină săriturile și mișcările de acest gen. Rulmenții sunt de asemenea importanți în alegerea rolelor: trebuie verificat dacă nu joacă sau dacă nu sunt blocați…
Și la duritatea rulmenților trebuie să fie atenți cei care nu vor să dea banii de pomană pe role: există rulmenți cu duritatea de 3, 5 sau 7 – aceasta din urmă fiind cea mai bună… Este indicat, de asemenea, ca rolele să aibă șireturi, dar și sisteme de închidere de tipul celor aplicate la clăparii de schiuri. Materialul din care sunt făcute rolele este foarte important: picioarele trebuie să poată respira, astfel încât este preferabil să fie un material textil „cu aerisire”, și nu în întregime din plastic.
[arve url=”https://youtu.be/jtS7Yli5t2Q” /]
Dansul presupune și figuri din patinajul artistic pe care Niculae Damian le-a preluat și le-a aplicat rolelor: „Pentru a putea face dans pe role, trebuie să cunoști totuși câteva figuri artistice, nu e suficient să știi să te dai înainte și înapoi pe role…”, confirmă Niculaie Damian, hotărât să le învețe pe fetele mai perseverente întoarcerea prin săritură, piruetele executate cu spatele, coroana, cumpăna cu fața sau alte figuri pe care le știe, dar care necesită mult antrenament.
„Este unul dintre primele trei sporturi care formează un corp frumos, care reprezintă și o modalitate uimitoare de a slăbi, dar și un mijloc de recreere…”, mai spune Niculaie Damian care se ocupă și de pagina pe Facebook a clubului de dans pe role.
OAMENI din Bistrița-Năsăud: