Zona Livezi s-ar putea transforma într-un cartier al Bistriței, dacă planurile consilierilor municipali din PSD vor deveni realitate. Aceștia au gândit un proiect prin care 700 de familii de tineri să aibă posibilitatea de a-și construi case în municipiu.
Un nou cartier al Bistriței ar putea prinde contur în următorii ani în zona Livezi din municipiul Bistrița. Acolo, consilierii municipali social-democrați vor șapte sute de locuințe, spații verzi, centru comercial și nu numai, totul pentru tinerii până în 35 de ani.
Ideea lor a pornit de la faptul ca tinerii sub 35 de ani să aibă oportunitatea de a construi case fără să aibă grija prețului ridicat al terenurilor. Zona Livezi, la ora actuală un teren agricol al Primăriei Municipiului Bistrița, s-ar putea transforma într-un cartier cochet al Bistriței, unde să locuiască tineri cu situație financiară bună și cu locuri de muncă stabile în municipiu.
Viceprimarul Cristian Nicuale a susținut astăzi o conferință de presă chiar pe terenul respectiv, unde a explicat cum s-a gândit să arate cartierul: „Vrem dezvoltarea unui cartier nou în municipiul Bistrița, un cartier nou, modern, în care comunitatea și natura vor fi puse pe primul plan, un cartier care va fi dotat cu toate utilitățile publice, cu multe spații verzi, cu o zonă de case de locuit bine gândite, cu străzi bine sistematizate, cu grădinițe, cu spații pentru magazine, cu transport public în comun. Obiectivul nostru este de a-i determina pe tineri să rămână, să se stabilească în orașul nostru, să își construiască case, să muncească, să își întemeieze familii în orașul nostru pentru a aduce plus valoare”.
Terenul are o suprafață de 36 de hectare, urmând să fie concesionat tinerilor până în 35 de ani. Fiecare persoană care se încadrează și va face cerere va primi fie o suprafață de 300 mp, fie de 500 mp. Cristian Niculae spune că taxa pe care o va propune el este de 300 lei/an pentru terenurile de 300 mp și de 500 lei/an pentru terenurile de 500 mp, urmând ca fiecare familie să se oblige să aibă o zonă verde în curte, astfel încât cartierul să fie unul prietenos cu natura. Terenurile vor fi concesionate conform legii, pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire cu încă jumătate din această perioadă. De asemenea, după concesionarea terenurilor, persoanele sunt obligate să înceapă construcțiile în maxim doi ani și să le finalizeze în maxim cinci ani de la concesionare. După zece ani, se pot cumpăra suprafețele de sub case.
Deocamdată, toată această poveste este doar o idee, nefiind făcute studii de fezabiltate sau alte documentații tehnice, însă viceprimarul spune că el are încredere că începând cu anul 2019 aceste terenuri vor putea fi concesionate.
Inițiatorii nu s-au gândit încă la un nume pentru noul cartier, urmând ca această decizie să fie luată în urma propunerii venite din partea Primăriei Municipiului Bistrița, dar și a bistrițenilor. Dacă proiectul va deveni realitate, va fi finanțat din bugetul local, însă nu s-a făcut nicio estimare până în acest moment.