O adolescentă de 16 ani din Posmuș este exemplul viu că și agricultura se poate transforma într-o pasiune atât de arzătoare, încât te atrage weekend de weekend pe pământ natal. Oana Uilean se împarte între Liceul cu Program Sportiv din Bistrița și turma cu 1.200 de oi a părinților.
Pe Oana am întâlnit-o la 5 kilometri de satul Posmuș, pe dealuri, între oi. Acolo își petrece weekend-urile, vacanțele și mai tot timpul liber pe care îl are. Nu este obligată de părinți sau de vreo condiție materială precară cum ar crede unii, ci oieritul este pasiunea sa de când se știe.
Oana Uilean are pe mână o turmă de 1.200 de oi, alături de care străbate dealurile de lângă Posmuș de dimineața până seara. În familia Uilean, oieritul este o adevărată tradiție, transmisă din generație în generație.
În ciuda numărului mare de oi, familia este ajutată de un singur cioban, restul sarcinilor fiind împărțite între Oana, fratele și părinții săi.
„Pasiunea pentru oi e o moștenire de la părinți, mai ales de la tata. Vreau să duc mai departe tradiția oieritului. Pot să spun că aici, la stână, îmi găsesc liniștea. Animalele sunt ca prietenii mei”, spune Oana.
Adolescenta a crescut printre oi și face tot ce e nevoie: duce oile la pășunat, le mulge și ajută la prepararea produselor din lapte. Deși are doar 16 ani, Lucian Uilean are încredere maximă în fiica sa.
„Tata are destul de mare încredere în mine, pentru că știe că știu rostul stânii, a oilor și mă pot descurca”, precizează adolescenta.
Oana învață la Liceul cu Program Sportiv din Bistrița și își petrece 5 zile din săptămână în oraș, iar vineri se întoarce în Posmuș, la „job-ul” său. În ciuda programului încărcat, tânăra reușește să îmbine cu succes școala cu agricultura.
Aceasta încearcă să se ocupe de învățat și teme în timpul săptămânii, pentru a se putea dedica oilor în weekend. Adolescenta recunoaște însă că a fost nevoită să aducă cu ea, la stână, cărțile. Este și cazul romanului „Ion”, pe care l-a lecturat vara trecută, în timp ce avea grijă de oi.
Pentru a putea ține legătura cu prietenii și colegii săi, tânăra a fost nevoită și să improvizeze. Astfel, aceasta își încărca telefonul cu ajutorul generatorului de la stână.
Prietenii virtuali sunt ținuți la curent cu activitățile de la stână ale tinerei. Aceasta obișnuiește să își facă selfie-uri la stână sau acasă, printre berbeci. Cu toate acestea, Oana nu își permite să petreacă prea mult timp pe Facebook pentru că riscă să piardă oile.
Întâlnirea cu ursul, o… normalitate
Nu de puține ori, Oana a dat nas în nas cu animalele sălbatice. Nu s-a pierdut cu firea, pentru că încă de când era mică a învățat cum să alunge animalele, cu ajutorul câinilor care o însoțesc. Aceasta se ajută și de o botă specială, de cioban, sculptată manual. Cu ea alungă animalele și se sprijină atunci când ajunge cu oile pe teren accidentat.
„Acum câteva zile am văzut ursul trecând prin fața oilor, dar a tot trecut. Pe moment mi-a fost puțin frică, dar am fluierat câinii și au alungat ursul”, mărturisește tânăra ciobăniță.
Aceasta ar vrea ca după ce termină liceul să pună pe picioare o mică afacere prin care să sprijine oierii și crescătorii de animale în general. Adolescenta vrea să își deschidă un magazin cu produse tradiționale.
[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=tI9PXcodzKw” /]