Tot mai mulți adolescenți din Bistrița-Năsăud aplică pe stradă loviturile învățate la sporturile de contact, pentru a-și face dreptate și a-și rezolva conflictele. Unele săli de kick-box și box realizează totuși cât de mare este responsabilitatea care le cade pe umăr și promovează mesaje anti-violență scrise inclusiv pe pereții sălilor de sport.
În toamna anului trecut, trei adolescenți erau bătuți de alți trei adolescenți, în zona zero a Bistriței. Unul dintre agresori a folosit la lovituri un „box”, din metal, care se pune pe mână pentru a spori „daunele” cauzate de lovituri. Una dintre victime a avut nevoie de mai multe intervenții chirugicale la o clinică clujeană în urma bătăii…
Se pare că niciunul dintre adolescenții agresați n-a ripostat, iar agresorii erau practicanți de box. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Tot anul trecut, în primăvară, un adolescent de 15 ani era luat la bătaie, tot în plină stradă, în apropierea unui hypermarket de pe Calea Moldovei. A fost salvat de un echipaj de jandarmi, aflat în zonă. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
La începutul acestei luni, o copilă de 16 ani lua la bătaie, în școală, o profesoară. Se întâmpla la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Beclean. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Tot luna aceasta, în urmă cu câteva zile, doi adolescenți de 15 ani își rezolvau conflictul tot în stradă, lângă Colegiul Național Liviu Rebreanu: unul dintre ei îl dobora pe celălalt cu un pumn, după care își dădeau mâna. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Luptă în ring, nu pe stradă!
În acest context, antrenorii din sălile care fac antrenamente de sporturi de contact, în special box și kick-boxing, realizează câtă responsabilitate cade pe umerii lor și transmit mesaje anti-violență încă de la primii pași în sală.
ZIM Figh Club are încă de la deschidere un astfel de mesaj scris chiar pe peretele de lângă ring: „Luptă în ring, nu pe stradă!”. De altfel, antrenorul Ionuț Zdrabău a început antrenamentul de ieri cu un astfel de mesaj:
„Ne doare foarte tare și ne întristează când vedem că energia tinerilor se transformă în violență, pentru că noi aici la ZIM Figh Club știm cât de important este să învățăm să ne controlăm și să ne respectăm unii pe alții și să ne folosim forța cu înțelepciune. Kick-boxingul nu este despre bătaie, e despre disciplină respect și putere interioară. ZIM Fight Club condamnă orice fel de violență între tineri. Aici venim să învățăm, să ne disciplinăm și să ne canalizăm energia într-un mod pozitiv. Bătaia la noi este în ring, nu pe stradă”.