Restaurarea Turnului Dogarilor și a zidului Cetății Medievale se desfășoară într-un ritm susținut, a anunțat azi primarul Gabriel Lazany. Edilul a subliniat că lucrările sunt monitorizate de doi arheologi. Aceștia sunt prezenți zilnic pe șantier, colaborând cu echipa de constructori pentru a se respecta specificul istoric.
Cele mai importante lucrări vizează restaurarea și consolidarea Turnului Dogarilor și a fragmentelor păstrate din zidul cetății, a mai explicat Gabriel Lazany. În zonă va fi amenajată și poiana din fața Turnului Dogarilor, care găzduia, pe vremuri Festivalul Vinului în Pasajele Bistriței.
Proiectul de restaurare a zidului fostei Cetăți Bistrița au început zilele trecute, pe Dogarilor:
FOTO: Au început lucrările de reabilitare la zidul Cetății Bistrița
„Este un proiect finanțat prin PNRR care are ca obiectiv revitalizarea și valorificarea Cetății Medievale Bistrița, transformând-o într-un spațiu deschis evenimentelor culturale, turismului și comunității. Nu facem doar reparații. Pregătim un loc care va conta cu adevărat în viața orașului”, a mai spus Gabriel Lazany.
Cetatea Bistriţa este cuprinsă la codul BN – I – s – A – 20239 în Lista Monumentelor Istorice din 2015, aprobată prin Ordinul nr. 2828/2015 al Ministerului Culturii și Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 113 bis/ 15.02.2016.
Proiectul are în vedere promovarea turismului cultural, legat de spaţiile multifuncţionale din oraş, pe traseul vechiului zid de împrejmuire al cetății medievale Bistrița.
Este vorba despre o zonă din oraș care poate găzdui programe culturale specifice, adaptabile la implicarea în dezvoltarea circuitelor turistice locale sau internaționale.
Pilonii proiectului vor fi două categorii de obiecte arhitecturale:
- Fragmentele din zidul cetății medievale păstrate până în prezent și
- Turnul Dogarilor,
Cele două obiective pot furniza o gamă diversificată de oferte vizând desfășurarea unor evenimente și implicarea unui număr mai ridicat de vizitatori / participanți – se arată în proiect.
Este vorba despre activități în aer liber, punerea în valoare a tradițiilor, meseriilor și obiceiurilor sau diverse întruniri, într-un mediu ce poate accepta coexistența istoriei și a civilizației moderne.
Vor fi realizate intervenții de restaurare și punere în valoare a Turnului Dogarilor și a fragmentelor din zidul Cetății medievale Bistrița, care pot fi valorificate din punct de vedere turistic.
Obiectiv general:
- Revitalizarea și punerea în valoare a traseului zidului Cetății medievale Bistrița, promovarea, marcarea și semnalizarea punctelor de interes și revitalizarea turismului.
Obiective specifice:
- Restaurarea și punerea în valoare a porțiunilor din zidurile istorice păstrate ale Cetății medievale Bistrița;
- Restaurarea și amenajarea Turnului Dogarilor ca spațiu cu destinația de ateliere, conferințe și expozițional și includerea în circuitul turistic;
- Amenajarea terenului aferent corespunzător zonei istorice și a scopului de obiectiv turistic al turnului;
- Creșterea medie a numărului anual de vizitatori.
Lucrările de intervenție la Turnul Dogarilor și Zidul Cetății Bistrița presupun
- Restaurarea și consolidarea fragmentelor de zid și a Turnului Dogarilor;
- Devierea și relocarea rețelelor aeriene de gaze naturale de pe zidul cetății;
- Amenajarea terenului situat între Turnul Dogarilor și parcul Municipal pentru desfășurarea de activități cultural – artistice (teatru în aer liber);
- Adaptarea pentru persoane cu dizabilități a accesului în interiorul turnului;
- Dotări interioare și exterioare pentru activități specifice (inclusiv instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție);
- Dotări cu mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, panouri de afișaj, semne de circulație, jardiniere, indicatoare stradale și turistice, elemente de signalistică, etc.;
- Realizarea unui sistem de iluminat arhitectural a Turnului Dogarilor și a fragmentelor de zid;
- Realizarea unui sistem de supraveghere video a spațiilor publice adiacente fragmentelor de zid păstrate și a Turnului Dogarilor;
- Crearea de facilități/adaptarea infrastructurii/echipamentelor pentru accesul persoanelor cu dizabilități, eficiență energetică, egalitate de gen (de ex. panouri informative pentru nevăzători, becuri de tip led, senzori de mișcare, etc.).
Sursă de finanțare: Planul Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte: Promovarea celor 12 rute turistice/culturale – Programul România Atractivă, Apel 3, din cadrul Pilonului IV, Componenta 11 – Turism și cultură), Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale
Valoare proiect: 12.190.053,00 lei
Valoarea totală eligibilă, inclusiv TVA aferent: 11.413.459,00 lei
Valoarea totală neeligibilă, inclusiv TVA aferent: 776.594,00 lei