Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a început astăzi, la miezul nopții. Se va încheia în 3 mai, la ora 7:00. Timp de 30 de zile, cei 11 candidaţi înscrişi în competiția pentru Cotroceni vor avea de respectat noi reguli impuse de Biroul Electoral Central.
Biroul Electoral Central a decis că ordinea pe buletinul de vot a celor 11 candidaţi este următoarea:
1 – George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)
2 – George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală România Înainte)
3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România)
4 – Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)
5 – Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal)
6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
11 – Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent).
Cinci dintre cei 11 candidaţi (Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheş, Silviu Predoiu şi Sebastian-Constantin Popescu) au candidat la președinție și anul trecut, în noiembrie. Elena Lasconi a ajuns în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu, însă alegerile au fost anulate de Curtea Constituţională.
Autoritatea Electorală Permanentă a impus noi reguli referitoare la promovarea electorală în campania acestui an.
Este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii. Sunt interzise și mesajele de incitare la ură și intoleranță, defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică.
Legea interzice, totodată, utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților. Este interzisă organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii. Candidații nu au voie să utilizeze bannere, corturi, panouri mobile sau steaguri publicitare.
Candidații nu au voie să folosească drapelul României (sau al altui stat) pentru publicitate electorală, decât dacă acestea fac parte din simbolul electoral oficial.
În premieră, în contextul normelor europene privind transparența electorală, toate materialele de campanie trebuie să includă o etichetă clară, notează Capital.ro. Eticheta trebuie să indice natura politică a mesajului, sursa finanțării, datele de contact ale candidatului/partidului și, dacă este cazul, informații despre tehnici de targetare a audienței.
Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează Biroului Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 (BEC).
Modelul orientativ al plângerii și lista birourilor electorale competente să soluționeze plângerile referitoare la campania electorală, altele decât cele care vizează platformele online foarte mari, pot fi regăsite în Anexele Deciziei BEC – AICI.
Foto @ Arhivă
gata știu pe cine votez pe John Ion 4 voturi are de la mine…..