Un cititor Bistrițeanul.ro atrage atenția asupra unei situații absurde în ceea ce privește taxa de salubritate pentru SRL-uri.
Bistrițeanul este nemulțumit că taxa de salubritate s-a dublat de anul trecut. „Era 31 de lei, acum trebuie să plătim circa 65 lei pe lună. Pe site-ul Primăriei Bistrița încă apar tarifele vechi. Plătim 65 de lei, deși nu producem gunoi aproape deloc.
Este absurd. Și astea sunt tarifele minime pentru 0-5 angajați. De acolo urcă mult de tot. Mai grav – aceeași sumă o plătesc și SRL-urile care nu au angajați. Sau cele care au doar un birou mic, într-o clădire de birouri, unde nici măcar gunoi menajer nu se face”, afirmă omul de afaceri.
Acesta a explicat pentru Bistrițeanul.ro că a închiriat un birou mic, pentru SRL-ul pe care îl administrează. „Are 10mp. Pe un palier de 50mp suntem 5 birouri care nu producem gunoi aproape deloc. Unii, cum este și cazul meu, mergem acolo o dată sau de două ori pe lună pentru a face câteva facturi.
Taxa este pe cât de exagerată, pe atât de absurdă. Pentru că cel care ne închiriază spațiile plătește pe persoană juridică taxa de salubritate. Există o singură pubelă comună pentru toată clădirea. Cel care închiriază are deja contract și plătește gunoi.
Noi – clienții proprietarului – plătim la rândul nostru sume mari ca să beneficiem de acest serviciu. Pentru aceeași pubelă pentru care deja se plătește.
Cred că unele situații trebuie gândite diferit.
Este absurd la un birou unde produci mai puțin gunoi decât un casnic, să plătești de 3 ori mai mult. Mai ales că proprietarul deja plătește pentru acea pubelă!
De exemplu, la un salon dacă un scaun este închiriat de o manichiuristă, o pedichiuristă, o coafeză – fiecare dintre ele va plăti 770 lei pe an!”, ne-a mai scris cititorul dezamăgit.
Foto @ Arhivă
E simplu, firmele nu fac gunoi menajer, doar persoanele fizice „produc” gunoi menajer si orice persoana fizica care are incheiat un contract cu firma de salubritate are dreptul de a „produce” si firma obligatia de a lua acel gunoi menajer, oriunde s-ar afla pe raza municipiului unde persoana fizica plateste acest tip de serviciu… Exista anumite firme, care in urma unui proces tehnologic rezulta un anume tip sau tipuri de deseuri si care in functie de natura lor se rezolva in mod direct cu firma care poate prelucra acel tip de deseu, dar asta este cu totul altceva…
Nu-i prost cine mănâncă 5-10 pâini , prost e cine i le dă ( o vorbă românească)
Dacă se vrea sa fie corect abordată activitatea de salubritate, nu vad de ce nu se aplică și în țara asta principiile altor state…. dacă ai tichet atașat de tomberon ( achiziționat de la comercianți contractați de firma de salubritate) ți se ridică gunoiul, dacă nu ai tichet rămâne acolo.
Așa există și evidența deșeurilor și evidența activității societății.
Asta nu se aplică și raportările pot fi modificate pentru un preț cât mai sus posibil ( cu cel puțin 10 /100 comision pentru contractnt)