7.7 C
Bistrița
marți, aprilie 1, 2025

FOTO/VIDEO – Tradiție bucovineană pe Valea Bârgăului: Arta de a încondeia ouăle, dezvăluită într-un atelier special, la Grădina Sânzienelor

Grădina Sânzâienelor – Punct Gastronomic Local de pe Valea Bârgăului – a găzduit astăzi un atelier special de încondeiat ouă. Cea care a susținut atelierul a fost  Mariana Butucanu, o meșteșugar talentat din inima Bucovinei, pasionată de arta încondeierii încă din copilărie.

Cine a spus că încondeierea ouălor este o tradiție exclusiv moldovenească? Elena Ciotmonda, fondatoarea Punctului Gastronomic Local Grădina Sânzienelor, a adus această artă străveche pe Valea Bârgăului, prin intermediul Marianei Butucanu, o păstrătoare a meșteșugului din județul Suceava.

Invitată special pentru acest eveniment, Mariana Butucanu le-a împărtășit participanților tainele încondeierii ouălor. A adus astfel un strop din farmecul tradițiilor bucovinene în inima județului nostru.

Atelierul a fost organizat în două sesiuni: una dimineața și una seara. Fiecare a reunit între 15 și 20 de participanți, femei și copii, dornici să descopere această artă și să experimenteze frumusețea unui meșteșug transmis din generație în generație.

Evenimentul a fost primit cu mult entuziasm, iar locurile s-au ocupat neașteptat de repede, ne spune cu bucurie Elena.

Nu m-am așteptat să fie primită cu atât de multă bucurie acesta idee a mea. Locurile s-au ocupat foarte repede. Mariana s-a acomodat repede cu noi și a început să explice cu multă pasiune și drag tuturor participanților.

Noi, ca zonă, nu avem înclinație spre încondeierea ouălor și tocmai de asta, am vrut să fie ceva inedit. Este o ocazie perfectă de a petrece timp de calitate, a lega noi prietenii și de a participa la activități care să ne scoată din rutina de zi cu zi și să învățăm și ceva util. După muncă și răsplată. Eu răsplătesc toți participanții cu câteva bunătăți culinare.

Mariana Butucan are 40 de ani și a venit chiar din inima Bucovinei, cu informații și tehnici prețioase de încondeiere a ouălor.

Încă din copilărie, mama sa a învățat-o acest meșteșug de care avea să se îndrăgostească iremediabil.

Ouăle de rața, trec printr-un întreg proces, înainte de a fi gata pentru pictură. De acest proces, în prezent, se ocupă soțul Marianei. Apoi, cu grijă și migală, înainte cu două- trei luni de sărbătoarea Paștelui, Mariana își dedică și ziua și noaptea acestui meșteșug.

Există mai multe tehnici de încondeiat, iar ea se mulează după cerințele clienților.

Timpul de lucru pentru un ou este de aproximativ două ore. Iar prețul de vânzare a unui ou este în jur de 20 de lei.

Muncesc de dimineață, până în toiul nopții, în această perioada a anului. Dar o fac cu mare drag. Comenzi am de peste tot din țară și din diaspora. Românii plecați în străinătate apreciază mai mult tradițiile noastre.

Din cauza unei probleme persoanele am fost nevoită să mă opresc 17 ani din această mare pasiune a mea, dar Dumnezeu m-a ajutat și am putut s-o reiau din nou. Toată lumea se miră de ce iese din mâna mea, chiar dacă au trecut atâția ani în care nu am mai putut să fac, nu mi-am pierdut îndemânarea”, povestește Mariana.

Pentru Mariana a fost prima dată când a susținut un astfel de atelier. A fost și o oportunitate de a insufla și altora pasiunea și dragostea pe care le are pentru încondeiatul ouălor.

Cu zâmbetul pe buze, a reușit să explice atât de bine tehnica și secretele din spatele acestei tradiții, încât, participantele – deși sceptice la început că vor putea realiza ceva – au rămas uimite de ceea ce a ieșit din mâinile lor.

Când am văzut la Mariana tehnica… am crezut că nu voi putea trasa nicio linie. Dar datorită explicațiilor ei foarte clare și datorită încrederii pe care ne-a insuflat-o, ne-am lăsat purtate în lumea creației. Am reușit să încondeiem primele noastre ouă.

Am rămas plăcut surprinsă de ce a ieșit din mâna mea! Totul e doar să-ți dai voie să te deconectezi pentru câteva clipe de viață cotidiană”, ne-a declarat o participantă la atelier.

Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan este studentă în anul întâi la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism și la Facultatea de Istorie si Filosofie, specializarea Studii de securitate - la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Locuiești în Bistrița? Alege garduri de beton rezistente de la Sigicom!

În Bistrița, din ce în ce mai mulți proprietari renunță la materialele fragile și aleg gardurile de beton – o soluție modernă, sigură și estetică. Spre deosebire de lemn sau metal, betonul nu ruginește, nu se deteriorează și nu necesită întreținere constantă. În plus, vine într-o gamă variată de modele, potrivite pentru orice stil arhitectural.

Mobilier și detalii șic pentru casa ta?! Paravane Decorative Bistrița îți face orice, la comandă

Dacă ai idei trăznite în ceea ce privește amenjarea interioară sau un spațiu unde nu se...

Prime Burger, la 3 ani de când bucură bistrițenii: Vă mulțumim!

Acum trei ani de zile bistrițenilor li s-au adus, mai aproape de casă, burgerii delicioși de...