Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de astăzi se află un proiect de hotărâre privind „aprobarea înaintării unei cereri către Consiliul local al Municipiului Bistrița, de trecere a imobilului-teren, înscris în C.F.nr. 97671 Bistrița, din domeniul public al Municipiului Bistrița în domeniul public al Județului Bistrița-Năsăud”. Terenul, situat în Unirea, în suprafață de 20.000 mp, va fi preluat în domeniul public al județului, în scopul realizării „Centrului Regional de Reabilitare și Reintegrare a Minorilor cu Adicții”.
„Consiliul Județean Bistrița-Năsăud intenționează să susțină, în colaborare cu Ministerul Sănătății, realizarea unui astfel de centru de dezintoxicare şi recuperare, adresat exclusiv minorilor, cu denumirea „Centrul Regional de Reabilitare și Reintegrare a Minorilor cu Adicții” din recunoașterea necesității de redimensionare și de asigurare a unor servicii integrate, eficiente, eficace şi accesibile, având în vedere impactul social major al consumului de stupefiante și faptul că în țara noastră mai există un singur astfel de centru, lângă Câmpina, județul Prahova”, se explică în documentele care însoțesc proiectul.
Realizarea acestui centru, care va fi construit în vecinătatea Parcului Dendrologic din Unirea, este prioritară, în condițiile în care consumul de droguri în rândul minorilor este în creștere, în timp ce vârsta de debut este în scădere, spune Radu Moldovan, președintele CJ BN, inițiatorul proiectului.
„Realizarea unui centru de tratament rezidențial, cu paturi, este complexă și necesită o abordare multidisciplinară. Succesul unui astfel de centru depinde de o combinație atentă de factori arhitecturali, psihologici și funcționali, de asigurarea unor spații dedicate și a unui flux de lucru eficient, care să faciliteze accesul la servicii specializate, în regim de internare. Se dorește ca, pe lângă tratarea adicției, centrul regional să dispună și de spații recreative, terenuri de sport și bazin de înot”, se mai arată în proiect.
Tinerii pacienți vor avea parte aici de tratament adecvat, terapii complementare – art terapie, ergoterapie, activitate fizică, dar și activități menite să producă o reconectare cu familia.
Centrul va funcționa în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, ca și compartiment în cadrul secției de Psihiatrie.
Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi mai jos:
Radu Moldovan: Avem finanțare pentru Centrul Regional al Minorilor cu Adicții! Îl facem la Bistrița