Dr. Anca Cotu din Bistrița a fost singurul medic care a făcut parte din echipa de medici veterinari la Campionatul Mondial de atelaje trase de câini din Suedia.
La Östersund Skidstadion s-a încheiat ieri seară campionatul mondial care a reunit aproximativ 1100 de câini și 150 de mushers din 20 de țări.
Au fost trei zile de competiții cu multiple probe la care au participat exhipaje de 1, 2, 4, 6 sau 8 câini.
Bistrițeanca Anca Cotu a fost singurul medic veterinar român implicat în campionatul mondial. A participat, în calitate de medic voluntar și în Bistrița, la show-urile canine din Viișoara, în ultimii doi ani. Iar în acest an, a fost invitată să acorde asistență și la Rotunda Gate.
Preotul Attila Kiss, organizatorul primei ediții Rotunda Gate, i-a povestit că o asociație din Germania caută medici veterinari pentru Campionatul mondial din Suedia.
„Domnul Attila Kiss m-a întrebat dacă aș fi dispusă să mă implic. Am luat legătura cu cei de la World Sleddog Association și ei m-au invitat să particip.
Am fost cinci medici: doi din Germania, unul din Anglia și unul din SUA.
A fost o experiență extraordinară. Ieri seară am avut noroc să vedem și aurora boreală, de exemplu… Dar sunt frântă de oboseală. Am avut foarte mult de muncă. În anumite zile – și de la 7 dimineața până la 7 seara. Nu m-am așteptat să fie frigurile acelea infernale.
Rolul meu a fost să fac examenul clinic al câinilor, atât înainte de concurs, cât și la final… Am stat la linia de finish să examinez câinii și după competiție, să verific dacă nu a pățit ceva vreun câine pe traseu.
Iar împreună cu actualul medic veterinar al asociației, am făcut și teste de dopaj la câini. Am recoltat probe de urină pentru testele de dopping. Nu știm deocamdată dacă a fost vreun câine dopat. Noi doar am recoltat probele. Ele se analizeză într-un laborator de specialitate și se transmit organizatorilor peste două săptămâni”, a povestit dr. Anca Cotu pentru Bistrițeanul.ro.
Experiența la Campionatul mondial a lăsat-o fără cuvinte. „A fost absolut excepțional, de abia aștept următoarea competiție… va fi un campionat similar în toamnă, în Italia. Dar am lucrat extrem de mult.
Este prima oară când am participat la un campionat de o asemenea anvergură. Pur și simplu ador competițiile de acest gen. Pentru că am ocazia să admir o relație fenomenală între musher și câinii săi. Am sesizat relația asta și acum, mai intens decât la Rotunda Gate… E absolut fantastic să-i vezi cum comunică între ei”, ne-a mai mărturisit dr. Anca Cotu.
Foto @ Östersund 2025