Investitorul Cristian Hoalbă a remis un drept la replică ca urmare a publicării materialului în care acesta este acuzat că ar fi blocat un drum la Colibița, îngrădind accesul a 100 de familii la proprietățile lor. Potrivit acestuia, drumul în cauză se află pe proprietatea sa și ar fi fost constituit în mod nelegal de Primăria Bistrița-Bârgăului.
În urmă cu o săptămână, autoritățile locale din Bistrița Bârgăului, dar și mai mulți localnici sau proprietari de terenuri și case de vacanță de la Colibița, îl acuzau pe omul de afaceri Cristian Hoalbă că a închis voit singurul drum care ar fi dus spre proprietățile lor.
Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos:
Omul de afaceri a remis un drept la replică, în care explică cum a stat situația atunci, pe care îl redăm integral mai jos:
„Observând știrea publicată în data de 03.02.2025 în urma căreia subsemnatul HOALBA IOAN CRISTIAN, domiciliat în Prundu Bârgăului, strada Primăverii, nr.19, jud. BN, căsătorit, am fost acuzat de un număr mare de persoane din localitatea Colibița că aș fi închis în mod voit un drum de acces, vă solicit să aduceți următoarele clarificări și să înștiințați opinia publică că imobilul pe care a fost depozitată piatra de stâncă este o proprietate privată a subsemnatului și, conform art. 555 cod civil, pot beneficia de fiecare atribut conferit proprietarului înscris în CF.
Drumul folosit de anumite persoane este un drum constituit în mod nelegal și văzând cele două autorizații emise de Primăria comunei Bistrița-Bârgăului, sub stricta coordonare a primarului Vasile Laba, cu nr. 16/2021 și 43/2017, prin care se autorizează edificarea și amenajarea unei pensiuni agroturistice și împrejmuirea pe limita de proprietate a imobilului, subsemnatul a efectuat doar lucrările autorizate și am pregătit materialul necesar pentru fundarea gardului și limitarea accesului persoanelor neautorizate pe terenul meu.
Persoane care dețin în amonte imobile, fără acordul meu expres, cu avizul autorităților locale, au pătruns pe teritoriul subsemnatului și au încercat să edifice „pe furiș” un drum betonat, pretinzând că este un traseu stabilit de autoritatea locală, însă în urma unor petiții adresate de subsemnatul Judecătoriei Bistrița, obiect al dosarelor nr. 10347/190/2024 respectiv 10346/190/2024, instanța s-a pronunțat, asupra existenței în proprietatea mea a terenului folosit cu titlu de drum. Mai mult, Tribunalul Bistrița-Năsăud, prin Decizia civilă nr. 11/2025 a statuat în mod definitiv, că subsemnatul alături de familia mea, mă pot bucura de dreptul de proprietate înscris în CF și că „contrar susținerilor apelanților” ( cum că drumul blocat ar fi unul public) Tribunalul constată că din HG 905/22.08.2002, HCL 17 din 30.08.1999 și Adeverința nr. 4553/14.10.2024 emisă de Primăria Bistrița-Bârgăului nu rezultă că drumul public menționat în aceste înscrisuri ar fi drumul care traversează terenul subsemnatului, în condițiile în care din HG 905/22.08.2002, HCL 17 din 30.08.1999 nu rezultă amplasamentul drumului public și faptul că acest drum public traversează proprietatea subsemnatului.
Peste terenurile deținute de subsemnatul, nu sunt instituite servituți de trecere, nu există nici alte sarcini înscrise ca drept de trecere sau alte sarcini care afectează dreptul de proprietate, astfel că, Comuna Bistrița-Bârgăului, în frunte cu primarul Vasile Laba, a promovat o acțiune la Judecătoria Bistrița înregistrată sub nr. 3366/190/2022 prin care, contrar evidențelor publice din HG 905/2002 menționate mai sus, solicită ca instanța să declare traseul închis de subsemnatul, care străbate proprietatea mea, împărțindu-l în două loturi, ca drum public și să se rectifice înscrierile de carte funciară. Cu totul hilar, în anexa acestei acțiuni depune o planșă de lucru cu trei trasee de acces, dintre care două nu sunt peste proprietatea mea, iar a treia este doar o propunere, nu o certitudine.
Observând lipsa de transparență în emiterea autorizațiilor de construire, lipsă de verificare din teren a situațiilor faptice și mai mult, existența unor căi de acces forestiere, uzuale și unele servituți de trecere instituite în mod legal peste alte proprietăți învecinate pentru accesul persoanelor din amonte și din aval, în mod cu totul legal am înțeles să închid traseul drumului și așa cum instanța a dispus, orice acces și lucrare peste acest traseu să fie înlăturat și obligă persoanele învecinate să nu mai traverseze terenul subsemnatului.
Se pune firesc întrebarea, este legal sau ilegal ce am întreprins pe proprietatea mea? Răspunsul este unul fără echivoc în sensul că este legal. Am respectat orice vecinătate, am respectat orice traseu al căilor de acces legal constituite, am respectat autorizațiile de construire și, mai mult, nu am făcut altceva decât am solicitat instanțelor naționale să intervină în diferendul apărut și să dispună apărarea dreptului meu de proprietate și asigurarea folosinței pasnice. Servitutea de trecere se instituite în mod legal în CF, dreptul de trecere se înscrie în baza unei convenții sau hotărâri judecătorești cu reala și dreapta despăgubire anuală, iar dacă Statul Român prin autoritatea locală dorește să deschidă peste terenul subsemnatului vreo cale de acces, în primul rând trebuie să stabilească traseul, să indice utilitatea, să facă plata despăbubirii prealabile luării în posesie și ulterior să dispuna întăbularea.
Vă asigur de întreaga disponibilitate și doresc ca în timp scurt această dispută escaladată datorită inadvertențelor logistice și de evidență a autorităților locale și incapacității lor de gestionare a situațiilor litigioase să înceteze cât mai repede și să pot efectua inaugurarea investiției efectuate”.