„Dezleganie – Ritualul” se intitulează spectacolul sonor propus de talentatul violonist Sergiu Corbu Boldor. Acesta se va desfășura la Muzeul Județean din Bistrița și va îmbina muzica și sculptura într-o formă artistică inovatoare. Este inspirat de ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși – Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit.
Spectacol de 50 de minute va fi susținut de violonistul Sergiu Corbu Boldor și promite o experiență profundă. Vioara, cavalul și textul se împletesc într-o sculptură a sufletului, într-o viziune artistică ce transcende timpul.
A fost inspirat de cuvintele lui Brâncuși care afirma „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.”
Uneltele pentru finisarea „pietrei” nu sunt doar fizice, ci și spirituale: cavalul, vioara și rugăciunea. Așadar, spectacolul devine un manifest artistic ce pornește de la mărturisirea lui Brâncuși: „Arta nu face decât să înceapă continuu.”
Povestea proiectului:
Proiectul a luat naștere în 2020, fiind rezultatul unui proces de creație intensă a lui Sergiu Corbu Boldor și Luiza Mitu. În viziunea lor, o piatră a început să emane sunete – sunete necunoscute și profunde, care au reflectat întreaga paletă de trăiri ale omului, de la bocet la revoltă și bucurie pură. Această experiență se transpune acum în muzică. Devine, astfel, o adevărată simbioză între expresiile artistice vizuale și sonore.
Mai multe detalii – AICI.
Fiind el însuși pasionat de vioară, Constantin Brâncuși afirma la un moment dat că „vioara este instrumentul meu de suflet.”
Turneul sonor Dezleganie / Ritualul se află sub semnul acestei pasiuni. Sergiu Corbu Boldor – în rolul principal, în spatele fiecărei note aflându-se un tribut adus legendei Brâncuși.
Albumul „Dezleganie – Ritualul” poate fi ascultat la acest link: https://corbuproject.bandcamp.com/album/dezleganie-2
Proiectul a prilejuit și publicarea unui album foto poetic, „DEZLEGANIE. Jurnal de călătorie în sunete și imagini”, vol. I și II (Editura Ordo Ab Chao, Zalău, 2022-2023).
Sergiu Corbu Boldor, un artist cu o experiență de peste 15 ani pe scenele naționale și internaționale, este un muzician versatil și inovator, cu o carieră ce include colaborări cu trupe legendare din România și nu numai.
Mai multe informații despre activitatea sa – AICI.
Luiza Mitu, doctor în studii transdisciplinare, este un nume de referință în domeniul teoretic și al artei performative. A coordonat cu pasiune proiectul „Dezleganie – Ritualul”, fiind un susținător activ al acestuia.