Una dintre funcționarele de la Urbanism căutate de mascați și procurori acum câțiva ani și cercetate în dosarul PUG-urilor paralele, Sabina Malaicu, a părăsit Primăria Bistrița. Se pare că aceasta a plecat din instituție la finalul anului trecut, prin pensionare.
Sabina Malaicu a lucrat câteva decenii bune în Primăria Bistrița, numărându-se printre funcționarele de la Urbanism care ani de zile a tăiat și a spânzurat și a făcut regulile pentru investitori. A fost, de asemenea, lider de sindicat, încercând să strângă cu ușa, an de an, primarii pentru măriri de lefuri în Primărie.
Funcționara de la Urbanism se află pe lista scurtă a cercetaților penali din dosarul PUG-urilor paralele, uitat deja de câțiva ani într-un dosar de către procurori. În 2021, la Primăria Bistrița și la casele mai multor funcționari și șefi din instituție se prezentau mascații însoțiți de procurori, pentru a căuta dovezi într-un dosar în cate acuzațiile erau de „constituire grup infracțional organizat”, „abuz în serviciu” sau „fals intelectual”.
Vizați erau secretarul municipiului Floare Gaftone, arhitectul șef Monica Pop, șeful de la Juridic Dumitru Cincea și două angajate de la Serviciul Urbanism: Sabina Malaicu și Monica Szucs, la care se adăuga arhitectul Ștefan Tamaș, care a condus serviciul Urbanism. Întrucât cercetarea a bătut pasul pe loc, unul dintre păgubiți, Traian Larionesi a cerut instanței să dea procurorilor un termen pentru finalizarea anchetei.
Nici cercetată penal, Sabina Malaicu n-a putut fi dată afară din Primăria Bistrița. A plecat, însă, la final de 2024, prin pensionare, după ce cumulase deja de câțiva ani pensia cu salariu. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.
Primarul Gabriel Lazany a refuzat să mai prelungească contractele de muncă ale funcționarilor din Primăria Bistrița care erau și pensionari.
Pensionarii au voie să cumuleze pensia cu salariul până la vârsta de 70 de ani, când sunt obligați, potrivit legii, să iasă din câmpul muncii.